Рупкунд - мистериозното езеро със стотици скелети - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рупкунд - мистериозното езеро със стотици скелети
Автор: Peika.bg
Рупкунд - мистериозното езеро със стотици скелети
Снимка: wikipedia.org

Малкото ледниково езеро Рупкунд, което се намира в Хималаите, в индийския щат Утаракханд, на 5029 м надморска височина, е място, забулено в мистерия.

В средата на миналия век то става известно като Езерото на скелетите, след като в и около леда са открити стотици черепи, кости и битови предмети. Първоначално се смятало, че хората са загинали заради епидемия или лоши метеорологични условия. Тази теория обаче е отхвърлена преди 15 години, когато археолози изследват мястото и установяват, че по черепите има следи от тежки травми.

От направените тестове става ясно, че хората са намерили смъртта си в периода между 830-880 г. Интересното е, че костите са на две различни групи хора, тъй като едните са били със значително по-нисък ръст от другите, като тестовете показват и наличие на генетични мутации.

Рупкунд - мистериозното езеро със стотици скелети
Снимка: flickr/Abhijeet Rane

Месна легенда за мястото гласи, че кралят на съществувала в миналото обособена територия на име Канаудж (на юг от Гарвал) посетил мястото по време на поклонение в чест на индийската богинята Нанда Деви. Той отишъл със съпругата си, която по това време била бременна, както и с цяла свита, включваща танцьорки, музиканти и слуги. Когато стигнали до езерото Рупкунд, кралицата родила в пещера наблизо. Тогава богинята Нанда Деви се ядосала на всички, които навлезли в свещената земя, тъй като това било строго забранено според местните обичаи. Тя предизвикала градушка, която убила всички, които присъствали на мястото.

Рупкунд - мистериозното езеро със стотици скелети
Снимка: wikipedia.org

В наши дни пътешественици правят 5-дневни преходи в Хималаите през топлите месеци, за да стигнат до отдалечения район и да видят мистичното място. А вие бихте ли се запътили натам?

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин