С влакче из солниците на Бургас - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С влакче из солниците на Бургас
Автор: Екатерина Мандова

Какво ще кажете за разходка из солниците на Бургас, из езерата Вая, Атанасовско и Мандренско? Летните жеги не са оправдание, защото няма нужда да ходите пеша. Оставете морския бриз да ви разхлади, докато се возите на Влакчето на солта.

От юли 2012 г. обиколките на необикновеното влакче са възстановени. То е всъщност мини железница, изградена от вагончета за превозване на сол, които днес са пригодени за туристи.

Обиколката започва от "Солници-Север", преминава през солниците, където можете да се запознаете с традиционния солодобив, и завършва при Атанасовското езеро. За любителите орнитолози това е истински рай, защото в резервата на Атанасовското езеро има над 316 вида птици, някои от които са застрашени (като къдроглавия пеликан и малкия корморан). От тази спирка на влакчето можете да наблюдавате птиците без да ги смущавате от специално укритие. Ако се спрете до езерото Вая или Мандренското езеро (комплекса Мандра-Пода), не пропускайте да се порадвате на различните видове чапли и други водолюбиви птици. А ако искате просто да се полюбувате на гледките наоколо, можете да отдъхнете на 12 места около езерата, предвидени за почивка.

Влакчето е с три различни маршрута, за да може туристите да не смущават процеса на добив на сол.

Полезна информация: За да станете и вие част от това преживяване, трябва първо да направите заявка към дружеството „Черноморски солници” на телефон 076-701. Цената на билета е 5 лева, а обиколките са възможни сутрин или в ранния следобед. Добре е да побързате, защото вагончетата за туристи се движат само от май до септември.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин