Саграда Фамилия- гениалност или глупост? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Саграда Фамилия- гениалност или глупост?
Автор: Peika.bg

Извисяваща се над Барселона, църквата на Антони Гауди в крайна сметка ще стане най-високата в света, когато най-накрая бъде завършена. Но дали това е и най-противоречивата религиозна сграда? 

Антони Гауди вярвал, че Бог разполага с цялото време на света, така че нямало нужда да се бърза със завършването на най-амбициозната творба на каталунския архитект, Саграда Фамилия. Често бъркана с катедралата на Барселона, спиращата дъха базилика и изкупителният храм на Светото семейство, платена изцяло от частни дарения и продажба на билети на 2,5 милиона души, които я посещават всяка година, е малко вероятно да бъде завършена преди 2026 г. Като се има предвид, че строителството започнало през 1882 г., това очевидно е дело не само на изключителен и предан религиозен архитект, но и на няколко решителни поколения отдадени професионалисти и ентусиасти.

Когато последният камък бъде поставен на място, Саграда Фамилия ще бъде най-високата църква в света, извисяваща се на 170 метра над каталунската столица. Това ще бъде и най-странно изглеждащото и вероятно най-противоречивото място за поклонение, строено някога в такъв епичен мащаб. Наподобяваща струпване на гигантски каменни гнезда на термити, колосален зеленчуков масив, джинджифилова къща, изпечена от най-злата вещица, или може би вкаменена гора, тази изключително амбициозна църква обърква архитекти, критици и историци още от създаването си.

Джордж Оруел казва, че това е „една от най-отвратителните сгради в света“ и по-скоро се надява, че ще бъде разрушена по време на Гражданската война в Испания. Салвадор Дали говори за нейната „ужасяваща красота“, казвайки, че трябва да се съхранява под стъклен купол. Валтер Гропиус, майстор на правоъгълната архитектура и основател на Баухаус, хвали техническото ѝ съвършенство. Луис Съливан, великият американски архитект и „баща на небостъргачите“, го описва като „дух, символизиран в камък“.

Туристически капан?

Когато умопомрачително сложният каменен свод над високия 45,7 м кораб беше завършен през 2010 г. и базиликата беше осветена от папа Бенедикт XVI, дебатът се разпали отново. Според Мануел Висент, колумнист на мадридския всекидневник El Pais, „Единственото спасение на храма на Саграда Фамилия беше фактът, че беше недовършен, мечтата на гений, полудял от мистични мечти. Сега ще бъде завършен с парите на туризма и когато стените му най-накрая бъдат затворени, вътре няма да има никой освен японски туристи."

Архитектът Енрик Масип, член на Консултативния комитет на град Барселона, осъди базиликата като „изкуствено раздуто пространство без душа“.

Тези, които се противопоставят на Саграда Фамилия, го правят до голяма степен, защото отказват да видят отвъд нейните богато украсени и очевидно произволни форми. Но ако развихрите въображението си, ще установите, че тази сграда се основава на изключително сложна математика и усъвършенствано структурно инженерство.

Гауди базира своите дизайни на сложните форми, които познаваме днес (или би трябвало да познаваме) като хеликоиди, хиперболоиди и хиперболични параболоиди. Това са форми, извлечени от природата и след това преведени в дизайна на колоните, сводовете и пресичащите се геометрични елементи от структурата на Саграда Фамилия. Погледнете нагоре към свода, увенчаващ вътрешността на кораба на базиликата. Прилича ли ви на гъста гора от дървета, през която блести слънчева светлина? Гауди се надявал хората да го виждат по този начин. Всичко, което е проектирал, „идва от Великата книга на природата“. Неговите „учебници“ били планините и пещерите, които обичал да изследва.

Всъщност, когато Марк Бъри, 23-годишен новозеландец, пристига в Барселона през 1980 г. и се включва в опитите да се сглобят фрагментите от останалите архитектурни модели на Гауди на Саграда Фамилия, той не успял да разбере смисъла, докато не разбрал, че именно в скалните образувания на планините, наред с други природни феномени, се корени изключителното математическо въображение на Гауди.

Бъри става едновременно изпълнителен архитект на Саграда Фамилия и водеща светлина в пространствения дизайн и компютърното програмиране в университета RMIT, Мелбърн. Създавайки техники за параметрично компютърно моделиране, адаптирани от космическата индустрия, Бъри успява да завърши проектите на Гауди. Работейки под Jordi Faulí I Oller I, той дори е ускорил строителния процес, като е наредил камъни да се режат от компютърно управлявани машини. Това, което Бъри и неговите сътрудници в Барселона намират за толкова смиряващо, е, че Гауди успял да разработи толкова сложни триизмерни математически модели в съзнанието си, използвайки само интуицията си.

Архитектурно чудо?

Малкото модели и скици, останали от Гауди, били унищожени от каталонските анархисти, когато нападнали Саграда Фамилия по време на Испанската гражданска война. Те обаче оставили гробницата на архитекта непокътната. Защото, каквато и да е тяхната злоба срещу генерал Франко и католическата църква, те знаели много добре, че Гауди е смятан за светец от хората от всички класи и политически убеждения.

На 7 юни 1926 г. Гауди е блъснат от трамвай на кръстовището на Carrer de Bailén и Gran Via в Барселона. Таксиметрови шофьори отказали да закарат мъжа, когото помислили за просяк, до болницата в града. Вместо това местните хора завели слабия и дрипав старец в болницата за бедни. Когато бил отведен там, Гауди отказал да бъде преместен. „Моето място е тук“, казал той. Хиляди хора излезли по улиците за погребението му.

Когато бъде завършена, базиликата ще се похвали с не по-малко от осемнадесет кули – осем са построени досега, 12 представляващи Христовите апостоли, четирима евангелисти (Матей, Марко, Лука и Йоан), Благословена Дева Мария и най-високата, Христос Спасителя.

Може да не е разбран и харесван от всеки, но този изключително брилянтен подвиг на въображаема конструкция е вдъхновил дизайни на някои от най-добрите инженери и архитекти в света през миналия век, Оскар Нимайер, Фрай Ото и Пиер Луиджи Нерви са само част от тях. Сградата ще продължи да преследва въображението на следващите поколения, за които нейният архитект може да стане официално известен като Свети Антони Гауди. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин