Сахарун – непознатият хърватски оазис - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сахарун – непознатият хърватски оазис
Автор: Peika.bg
Сахарун – непознатият хърватски оазис

Хърватия е една от най-добрите летни дестинации в Европа.

Страната има страхотна брегова линия на Адриатическо море и множество страхотни острови, а Дубровник е уникална дестинация. Популярността на балканската държава обаче прави така, че през летните месеци на основните туристически обекти и плажовете стават малко пренаселени. Едно от по-непознатите за туристите места, където можете да отдъхнете на спокойствие е плажът Сахарун на остров Дуги Оток.

Сахарун е в малък залив в северната част на Дуги Оток. На сушата най-близо до острова е град Задар. От Задар има редовни фериботи до Бринж и Божава – две малки селища на Дуги Оток. Самият плаж Сахарун се намира между селата Божава и Вели Рат, и е най-известният и най-фотографираният плаж на острова. Най-близкото селище до Сахарун е Солине, а до него може да се стигне с автобус, който е свързан с фериботите, или да наемете колело от Божава.

37581

На хърватски Дуги Оток означава „дълъг остров“ и в случая островът е дълъг 45 километра. През вековете държавите, които са го владеели не са го използвали, затова там няма голямо пристанище като в Хвар, например. Това означава, че и хората на острова са значително по-малко и няма никакво застрояване.

37583

На Дуги Оток има и какво да се види. През 2011г. археолози откриха в пещерата Влакно човешки скелет на 11 хиляди години. Това са най-старите човешки останки в Далмация и доказателство, че Дуги Оток е бил населен доста отдавна. На острова има и останки от римска вила от 1 в.сл.Хр.

Друго интересно място на острова е фарът Вели Рат, който е на 3 километра от село Вели Рат. Построен е през 1849 г. , с височина от 42 километра, като това е най-високият фар на хърватските брегове. Ако помолите пазачът, той ще ви позволи да се качите горе, за да видите невероятната гледка. В северната част на Дуги Оток е националния парк Телашица, пак на север е и красивият каменист залив, над който е къмпингът Каргита. Друга местна забележителност е параклисът „Свети Никола“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин