Саксайуаман - поредната загадка на инките - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Саксайуаман - поредната загадка на инките
Автор: Peika.bg
Саксайуаман - поредната загадка на инките
Снимка: flickr/Andrew Carman

Саксайуаман е едно причудливо укрепление, изградено от каменни стени, което се намира в покрайнините на Куску и не особено далеч от Мачу Пикчу.

То представлява поредицата от три стени, изградени от зигзагообразно подредени скални блокове, като всеки от тях тежи около 200 тона. Най-дългата е малко над 300 м, а всяка една е с височина 4 м. Монументът е в удивително добро състояние, като се има предвид кога е построен и че районът, в който се намира, е предразположен към сеизмична активност.

Единствено най-горните части на стените са леко срутени, когато испанците нахлуват в района и искат да построят черкви в Куско. Според непотвърдени данни в района около монумента има няколко древни катакомби, наричани чинкана. Те са се използвали като свързващи проходи.

Саксайуаман - поредната загадка на инките


Повечето учени се обединяват около мнението, че Саксайуаман е вид отбранителна крепост и преградна стена, но все още тази информация е непотвърдена на 100%. Причудливата форма и ръбовете на стената дава повод на размисъл на учените, че монументът може да е имал и символична функция. Когато се погледне отгоре, стените образуват формата на главата на пума.

Както повечето каменни структури, изработени от инките, така и  Саксайуаман е построен от огромни камъни, които са плътно прилепени един към друг. Все още е мистерия как инките са успели да изградят такива прецизни постройки от толкова големи каменни блокове, както и как са ги придвижили. Друга загадка е защо те образуват форма, видима само от въздуха при положение, че не е известно да са разполагали с летателни апарати.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин