Сан Луис Обиспо през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сан Луис Обиспо през погледа на един местен

Тодор Тодоров живее в Лос Осос (Los Osos), по-скоро село, отколкото град, в близост до Сан Луис Обиспо (San Luis Obispo), Калифорния. Емигрира в САЩ преди 25 години и работи като преподавател по математика в Калифорнийския политехнически унивреситет. Сан Луис Обиспо се намира по средата – на 200 мили – между Сан Франциско и Лос Анжелис. Ето как изглежда Лос Осос през погледа на един местен.


Първото място, на което ще заведа свои гости... естествено е собствената ми къща – типична къща за Западните щати – едноетажна, с голям хол и поляна отпред, на която се пие бира или вино с голямо удоволствие. В града първата забележителност, която бих показал, е сградата на Испанската мисия, която е дала и началото на поселението през 17-и век.

Когато ми се иска малко спокойствие... отивам на разходка покрай океана или се оттеглям вкьщи. Лос Осос се намира на брега на океана. Самото градче си има и парк - „Гората на елфите“, където е също много приятно за разходка. Паркът е като голяма еко градина с различни и интересни видове растения. Създаден е по инициатива и с доброволния труд на местни хора.

Ако дойдете в Сан Луис Обиспо, задължително се снимайте с... Испанската Мисия – те я в центъра на града и прилича на Рилския манастир.

Ако искате да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... сьомга на грил. А също и лакомствата, които се предлагат на седмичния панаир. Всеки четвъртък централната улица на Сан Луис Обиспо се затваря за движение и местни земеделски производители, търговци, сладкари и пекари предлагат продукцията си на преносими сергии. Разбира се, има и много жива музика, атракции и всякакви увеселения, особено за децата. Абе... панаир... и то всяка седмица.

Можеш да познаеш, че някой е от Сан Луис Обиспо по... по нищо не може да се познае, освен ако не ти каже. Заради местния университет се срещат много (повече от обикновено) млади хора. Те могат да бьдат разпознати като "студенти", ако имаш "набито око за студенти".

Малко хора знаят, че... Сан Луис Обиспо всъщност е френски кардинал, който никога не е стьпвал в Калифорния.

А да, и също така повечето хора, когато идват в Калифорния, очакват, че ще могат да се къпят в океана. Всъщност, освен в най-южните части на щата, навсякъде водата е студена – 16-17 градуса. Толкова!

През пролетта трябва да... си готов за дьждове.

През лятото трябва да... сте готови за яке, понеже става неочаквано хладно, особено вечер. По крайбрежието сутрин и следобед океанът сякаш настъпва с хладни мьгли и на талази.

През есента... е, тогава вече са горещините. Но на въздуха, водата остава студена.

През зимата... не, нито има сняг, нито е бяло. Напротив – навсякъде е зелено. Жълтите хълмове на Калифорния за три-четири месеца през зимата стават яркозелени. Всичко е зелено, всичко.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Сан Луис Обиспо е до... Санта Барбара – изключително красив, подреден и просторен курортен град с разкошна плажна ивица за разходки край морето. Известно в Санта Барбара е едно вековно фикусово дърво с огромни корона и коренище. Съвсем наблизо до Сан Луис Обиспо се намира и Моро Бей (Morro Bay) – също курортен град, с голф игрище и чудесен плаж.

Като еднодневна екскурзия може да се направи и пътуване до Секвоя парк (Sequoia National Park) и да се видят гигантските дьрвета, някои от които са на около 3000 години. Макар че това пътуване би било дълго и е по-добре да се осъществи за два дни.

Само в Калифорния може да се случи... Мда, може да се наложи през август месец да си търсите по магазините дълги панталони и пуловери, защото с летните дрехи ще ви е студено.

Места, за които не знаете, ако идвате за пръв път: О, навсякъде има интересни места. И тук също. Например – на около половин час път с кола се намира паркът Montana de Oro, или Златната планина. От върха на хълма изгледът към океана е прекрасен и самият бряг е назъбен, подобен на фьордите в Норвегия, но не в такива мащаби, разбира се.

На около час път с кола се намира „Хърст касъл“ (Hearst Castle) - имение на магната Уилям Рандолф Хърст, което в момента функционира като музей.
В близост до Сан Луис Обиспо можете да посетите и плаж, на който през лятото се събира колония от морски слонове, и да наблюдавате смешно-страшните им битки и как възрастните обучават по-младите екземпляри.

Между Сан Луис Обиспо и Санта Барбара можете да попаднете и в едно градче – Солванг (Solvang), сякаш изрязано парче Европа – с типичната за севера на Стария континент архитектура на бюргерските къщи и холандски вятърни мелници. В близост има и ферма за щрауси, където туристите могат да ги хранят със зърно в купичка.

Сякаш задължително е обаче да се направи разходка с кола по Магистрала 1 – тя лъкатуши покрай крайбрежието, гледките към океана и към горите са прекрасни, а на места са запазени старите, от началото на века, лампи и телефони за сигнали при аварии. Можеш да си караш и да си представяш как по тази магистрала е шофирал и Чарли Чаплин.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин