Санкт Петербург - вечно оцеляващият град (видео) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Санкт Петербург - вечно оцеляващият град (видео)
Автор: Peika.bg
Санкт Петербург - вечно оцеляващият град (видео)

Знаете ли, че Санкт Петербург е построен върху блато? Градът преживява бунтове, наводнения и блокада, но продължава да съществува и днес, като дори е третият по големина град в Европа!

Санкт Петербург е основан на 16 май (по нов стил: 27 май) 1703 г., когато Петър Велики завладява земята около Нева по време на продължителна война със Швеция. Дървените къщи са първите жилищни сгради в града. Въпреки неперспективното място на селището - върху блато - Петър Велики не се отказва от мечтата си за северна столица. И това се случва през 1712 г. Тук идват най-добрите европейски художествени, литературни и музикални таланти. Пристигат и чуждестранни архитекти, предимно италиански, които построяват фантастични дворци и внушителни църкви. Целта на Петър Велика да превърне Санкт Петербург в „прозорец към Запада” най-накрая се изпълнява.

През XIX век градът приема почти митичен статут, благодарение на многото писатели, живели там. Най-видният сред тях е Фьодор Достоевски, който се превръща в синоним на Санкт Петербург. Гогол, Пушкин - това са само част от великите творци, които прекарват живота ви в този необикновен руски град.

Санкт Петербург - вечно оцеляващият град (видео)

Първото значимо събитие в Санкт Петербург през ХХ век е революцията от 1905-7 г., предизвикана от събитията на "кървава неделя", когато работници, протестиращи на Дворцовия площад, са обстрелвани от войници. Началото на века е белязано от стачки, социално недоволство, войни. В този хаос Ленин се връща от изгнание в Швейцария, като е изключително топло посрещнат от селяни, работници и войници. Той бързо събира своята болшевишка партия и през 1917 г., след много задкулисни маневри, превзема правителството, което през март 1918 г. се мести в Москва. Ленин умира през 1924 г. и Санкт Петербург е преименуван в Ленинград в негова чест.

По време на 900-дневната блокада (през Втората световна война) от германските сили в Санкт Петербург (Ленинград) 800 000 души са умрели от студ и глад. По чудо жителите на града не се предават. След края на блокадата градът бързо е възстановен.

Съвременният Санкт Петербург възвръща името си през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз. Икономическият растеж и ентусиазмът на по-младите поколения опровергават отчаянието на техните родители. Днес миналото на града и двусмисленото настояще са част от привлекателността му за милионите туристи, които го посещават всяка година.

Санкт Петербург - вечно оцеляващият град (видео)

За да опознаете по-добре духа на Санкт Петербург, вижте видеото на Алекс Соловиев. Докато снима своя документален филм, той улавя истинската и неподправена атмосфера на този прекрасен град. В повечето от съвременните видеоклипове той е представен по-скоро с панорамни кадри, докато тук можете да надникнете в детайла, да се разходите по улиците, да усетите истинския пулс на града. Той е много по-различен от повечето руски градове. Тук витае магията на поезията, романтиката и величието. 

Пуснете и звука на клипа за още по-добро преживяване!

St. Petersburg moves from Alex Soloviev on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин