Сантяго де Компостела през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сантяго де Компостела през погледа на един местен

Цветислава Иванова е студентка по стопанско управление в Сантяго де Компостела, Испания и живее там от 5 години. "Градчето е малко и спретнато, от огромно значение за католическия свят, най-вече заради катедралата, която привлича хиляди поколнници всяка година. Градът е извесен с El Camino de Santiago - най-древния поклоннически път в Европа, който започва в Йерусалим, макар че повечето ентусиасти, които го извървяват, започват от границата между Франция и Испания. Аз лично съм решила да го извървя следващото лято".

Първото място на което ще ви заведа в Сантяго е... площад Обрадорио (Obradoiro) - център на стария град, където всеки ден пристигат хиляди поклонници. Хората просто обичат да отидат там, да седнат на горещите камъни и да се наслаждават на страхотната гледка и разнообразието от етноси и езици, които се чуват.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... морските дарове са типични за галисийската кухня, така че непременно трябва да се опитат скариди в чеснов сос и октопод по галисийски. Из уличките на стария град има много места където се предлагат дегустации на сладкиши и ликьори.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам...в парк Белвис (Belvis).Обожавам да се разхождам из парковете на града, всеки има своя чар нещо. което го отличава от другите. Белвис е прекрасен парк с камелии, а в центъра му има стар дворец, който сега е хотел.

Ако дойдете в Сантяго, задължително се снимайте със... статуята с двете Марии, която се намира в централния градски парк Аламеда, това е задължителна спирка на всички гости на града.

За да избягам от ежедневието, отивам в...Монте Педросо - един хълм в покрайнините на града, откъдето може да се наблюдава целия град.Обичам да ходя там с кучето, разхождаме се, а по залез стават най-хубавите снимки.

Жителите на Сантяго никога не биха... казали нито една лоша дума за родината си, галисийците обожават земята си и винаги говорят с гордост и обич в очите за галисийските традиции и природа.

Можеш да познаеш, че някой е от Сантяго по...това, че винаги носят чадър със себе си. Тук дъждът не спира (само лятото за няколко месеца), през останалата част на годината вали така, че един истински жител на Сантяго би носил чадър със себе си дори по новините да са казали, че ще е ясен и слънчев ден!

Малко хора знаят, че... в превод Compostela означава Поле от звезди.

През пролетта трябва да... се разходите из парковете, защото всички камелии са цъфнали и е невероятно красиво/

През лятото трябва да...На 24 юли е празника на града и вечерта има страхотно светлинно шоу и концерти из улиците на стария град.

През есента трябва да...Последната седмица на септември има средновековен панаир и старият град се преоблича в средновековни доспехи, навсякъде се чува мелодията на гайди и има средновековен пазар на ръчно изработени сувенири, дрехи, бижута т.н.

През зимата трябва да...През зимата вали без да спира, така че най-доброто, което може да се направи, е да се обиколят студентските барове в стария град, където предлагат най добрите tapas (мезенца).

Най-добрата еднодневна екскурзия от Сантяго е до... града се намира на около 35 км от океана. Галисийският бряг наистина е прекрасен, има страхотни места със спиращи дъха гледки. Една страхотна еднодневна екскурзия може да бъде до Ла Коруня, столицата на Галисия, крайбрежен град, в който има всичко - от исторически забележителности и търговски центрове до прекрасни плажове и 9 км морска алея

Само в Сантяго може да се случи... да видиш варени октоподи, изложени на витрините на ресторантите, сякаш е най-нормалното нещо. Първият път, в който ги видях, онемях!

5 неща, които трябва да направи всеки, който посети града:

- да прегърне статуята на Св. Яков, която се намира в центъра на катедралата и да си пожелае нещо, което иска с цялото си сърце - така ще се сбъдне.

- да се изгуби в лабиринта от малки улички в стария град.

- да посети музея на галисийския народ - El museo do pobo galego.

- да се наслади на звуците на галисийската гайда на открито, около катедралата

- да се направи la ruta del vino, пътят на виното, който вклюва няколко пъба в стария град, които се славят с виното си.

 

Прочетете и останалите интервюта от поредицата "През погледа на един местен". Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg. А ако това интервю ви е било интересно, последвайте ни и във фейсбук, за да следите всички вдъхновения за пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Рада Петрова, 05.04.2013 | 23:43
Цвете, благодаря ти за тази виртуална разходка из Сантяго на Пътя на звездите! Със сигурност ще посетя това вълшебно място на живо! Може да не мина по пътя на пилигримите, но ще видя цъфналите лилии. Радвам се, че пишеш. Сега очаквам пътепис от Милано!
Абонирайте се за нашия бюлетин