Сарк - феодално европейско владение в 21 век - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сарк - феодално европейско владение в 21 век
Автор: Peika.bg
Сарк - феодално европейско владение в 21 век
Снимка: Phillip Capper

Сарк е малък остров в северозападната част на Английския канал, на 40 километра от френския нормандски бряг. Заедно с другите околни острови от канала, Сарк е бил последната останка от Херцогство Нормандия, която все още принадлежи на Великобритания, както и последното феодално владение в западния свят.

Островът е дълъг само 5 километра, а популацията му е 600 души. В продължение на 443 години той е управляван от феодален парламент от 40 несменяеми членове-земевладелци, водени от „синиор“. От 1565 г. синиорите са управници на острова и плащат на короната по 1,70 паунда всяка година, а в замяна имат правото да разрешават на земевладелците да продават и купуват имоти, но само, ако се закълнат във вярност на монарха и дадат 1/13 от стойността на имота на синиора.

37987

Много от законите и управлението на Сарк са почти непокътнати от времето на кралица Елизабет I, но новото време промени доста неща. Това се случи, заради съседния остров Брекоу, който е закупен от братята-милиардери Дейвид и Фредерик Баркли, собственици на хотелската верига Риц и вестникарската група Телеграф.

37989

Според законите на Брекоу, те трябвало да платят такса за собственоста си на синиора, а следсмъртта им имотите на острова трябвало да се предадат по наследство в ръцете на най-възрастния мъж в семействата им. На милиардерите това не се харесало и те успели да спечелят дело срещу управата на острова, а това предизвикало реформи на Брекоу, както и на Старк.

37988

През 2008г. пълнолетното население на Старк избира демократично парламент от 28 души, с което приключа 443-годишният феодализъм на острова, а привилегиите на синиора отпадат.

37983

Извън всичко това, Сарк е страхотно място за ваканция, защото животът не се е променил значително отпреди стотици години и това го е запазило автентичен. На острова колите са забранени, има само конски впрягове, колела, трактори и бъгита на електричество. На Сарк има две църкви, две кръчми, има зала, училище, полицески участък и пожарна с доброволци.

37984 

До острова се стига със самолет до Гърнси и оттам с ферибот за 45 минути.

37985

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин