Със скейтборд в призрачния град Ордос - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Със скейтборд в призрачния град Ордос
Автор: Мира Янева
Със скейтборд в призрачния град Ордос

Има много дефиниции за призрачен град. Обикновено в него животът е процъфтявал и след това е замрял. В китайския град Ордос Сити обаче частта с процъфтяването чисто и просто липсва. Китайското правителство го построява, за да се пребори с обезлюдяването в някои пустинни части на страната. Град с чудовищни размери, наричан Дубай на модерен Китай, в него според плановете е трябвало да живеят един милион души.

Само че населението никога не успява да надвиши няколко хиляди и огромните паркове, булеварди и жилищни квартали пустеят. Няма ресторанти, няма заведения... нищо. Това е китайският вариант на призрачен град – да построиш град за един милион души, да предвидиш широки улици и удобен транспорт, за да няма задръствания, големи открити пространства, за да не се чувстват жителите урбанистично смачкани, а накрая да се окаже, че това е просто чернова за архитекти.

Какво друго бихте могли да направите от този град, освен да го превърнете в гигантска скейт площадка и да го обиколите на четири малки колелца и два крака. Точно това са направили няколко скейтъри. Удоволствието от видеото е две в едно – техните подскоци и поглед към призрачния Ордос Сити.

ORDOS from Charles Lanceplaine on Vimeo.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин