Съвети за пътуване в Чехия (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съвети за пътуване в Чехия (част 1)
Автор: Peika.bg
Съвети за пътуване в Чехия (част 1)
Снимка: pixabay

Чехия се намира в Централна Европа и е заобиколена от икономически гиганти като Германия, Полша и Австрия. Столицата на Чешката република, Прага оглавява списъка на най-посещаваните страни в Централна Европа със своята средновековна история и архитектура. 

Ето някои важни съвети за пътуване в Чехия, които ви помагат да се подготвите да изследвате същността на средновековието.

10 съвета, които трябва да знаете, преди да пътувате до Чехия

Имайте предвид тези 10 насоки, преди да планирате и да предприемете пътуването си до Чехия за безпроблемно и комфортно изживяване.

1. Никога не използвайте таксита без маркировка

Пътуванията с такси са най-големите измами в страната, особено в Прага. Това винаги е знак за безопасност при пътуване в Чешката република. Човек може да намери безброй таксита, които чакат около важните метро и автобусни спирки, които не са маркирани от компании. Най-добре е да се избягват такива таксита. Въпреки че страната е доста безопасна за пътуващите, такситата заблуждават пътуващите и ги таксуват с излишни пари. Таксиметровите услуги като Uber и Liftago са силно препоръчителни.

В случай, че човек трябва да наеме такси насред оживена улица, не забравяйте да получите разпечатана сметка в края на пътуването. Валидният таксиметров шофьор трябва да показва регистрационния си номер, името на компанията и таксите за тарифи, показани в превозното средство за клиентите. Друг по-безопасен вариант е да помолите служителите на хотела да се обадят на такси от местен безплатен номер или вместо това да разчитате на обществения транспорт, като трамваи и метро. Те са много по-евтини, по-бързи и по-безопасни.

2. Носете подходяща валута

Това е най-честата грешка, направена от пътниците. Винаги е препоръчително да носите монети и банкноти в еднакъв брой и да се опитате да избегнете измами при обмяна на валута в страната. Пазете се от брокери, предлагащи добри обменни курсове, но в крайна сметка раздават стари банкноти и монети, които вече не се използват. 

3. Алкохол!

Партито в Чехия е невероятно. Нощният живот в Прага започва особено късно през нощта, за разлика от други европейски страни. Въпреки че страната е известна с бирата си, човек трябва да е наясно с вида коктейл, които консумира. Много популярна напитка в Чехия е Slivovice. По-добре е да знаете питието си, преди да се окажете твърде пияни и да попаднете в беда в непозната страна.

4. Навигацията може да бъде трудна

Кварталите в Прага са отбелязани с числа. Няколко квартала дори споделят същите цифри. Някои от популярните сгради са представени от старата система за номериране, която може да обърка посетителите. Въпреки това, всички емблематични забележителности и най-добрите ресторанти се намират в една и съща област - Прага 1. Този съвет за пътуване в Прага, Чехия носи усещане за облекчение за пътуващите.

5. Винаги носете със себе си документ за самоличност

Излишно е да казваме, че личната карта трябва да се носи навсякъде, където човек реши да посети. Може да се нуждаят от нея за идентификация по време на покупки или редовни проверки за сигурност в страната. Други препоръчани документи в Съветите за безопасност при пътуване в Чешката република са пътната и здравната застраховка. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин