Зловещата църква от кости - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зловещата църква от кости
Автор: Peika.bg
Зловещата църква от кости
Снимка: flickr/jockrutherford

Как ви звучи едно посещение на черква, чийто интериор е изработен изцяло от човешки кости?

Вероятно зловещо и нереално, но такова място съществува. То се намира на около час път от Прага в покрайнините на малкото бохемско градче Кутна Хора в Чехия. Именно там ви очаква черквата „Седлек осуари“.

На пръв поглед тя изглежда съвсем невзрачно – малък католически параклис, построен през Средновековието в готически стил, който с нищо не подсказва какво се крие вътреТам обаче се има около 30 000 човешки кости, артистично аранжирани в целия интериор, включително в мебелите и олтара.

Към днешна дата мястото в една от най-атрактивните забележителности на Чехия, привличаща над 200 000 туристи годишно. 

Зловещата църква от кости


Черквата е издигната в началото на XV в. в средата на местното гробище. Към нея бива достроен и параклис, който да служи за складиране на останките в масовите гробове, открити при разчистването на терена или на костите от съществуващите вече гробове, така че да се освобождава място за следващите погребения.

Около второто десетилетие на XV в. действията по ексхумирането на труповете и подреждането на костите в параклиса е поверено на един полусляп монах. Според градските легенди, същият този монах полудял и започнал да изработва различни вещи от костите, които изравял. В днешния си артистичен вид обаче те били аранжирани чак през 1870 г.

Зловещата църква от кости
Снимка: flickr/Michel Curi


Идеята за използването на костите за аранжировка на интериора хрумва на знатна местна фамилия, чиято собственост били по онова време църковните земи. Чрез нестандартната „украса“ те искали да напомнят на хората, че човешкият живот не е вечен и че всички ни очаква неизбежна смърт. 

Бъдете сигурни, че още щом престъпите прага на черквата, дъхът ви ще спре, а по тялото ви ще пробягат тръпки. Още на входа, над арката, ви очаква огромен кръст от черепи и кости. Във всеки от четирите ъгъла на параклиса се издига по една огромна купчина от черепи и кости, подредени във формата на камбана. От тавана пък виси внушителен костен полилей, съдържащ поне по една от всички кости в човешкото тяло, а към него като драперия по стените са „привързани“ гирлянди от черепи.

Звучи като перфектната дестинация за следващият Вси Светии, нали?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин