Седемте изчезващи чудеса на света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Седемте изчезващи чудеса на света

Всички сме чували за Седемте чудеса на света. Чудесата на Земята обаче са неизброими, а някои от тях имат нелека съдба. Времето, природни бедствия или чисто и просто човешката немарливост бавно ги унищожават. Това са места, които може и да не съществуват само след няколко десетилетия, въпреки че са просъществували векове. Седемте изчезващи чудеса на света подбраха нашите колеги от Jenite.bg.

Византийските православни паметници в Косово 

Макар през последните две десетилетия Косово да е синоним на разрушение и конфликт, там можете да видите едни от най-впечатляващите образци на византийската православна архитектура. Ако имате възможност, на първо място вижте манастирите Дечани и Грачаница, Печката патриаршия, както и катедралата "Св. Богородица Левишка" в Призрен. Всички те са на повече от 600 години.

Съкровищата на Грузия 

Грузия е сред първите държави, приели християнството - още през III век. А най-известните религиозни паметници, застрашени от пълна разруха, са катедралата Баграти и манастирът Джелати. 

Абу Мена, Египет 

Абу Мена се намира на 45 км югозападно от Александрия. Там могат да се видят останките от историческия град, манастир и център на християнското поклоничество в Египет. В момента това емблематично място загива под влиянието на надигащи се подводни води, разширяване на градската зона и селскостопанско развитие. Същевременно египетската държава не полага грижи за съхраняването на християнските паметници на културата.

Оризовите тераси във Филипините

Оризовите тераси са построени върху невъзможно стръмни склонове и могат да се причислят към най-впечатляващите чудеса по света. Те представляват 2000-годишно селскостопанско наследство, а понастоящем са до голяма степен занемарени, тъй като младите хора са изкушени от живота в града, а не от фермерството. 

Гробниците на царете на Буганда в Уганда 

Когато те се оказват запалени през март 2010 г., в страната избухва небивал скандал. Става въпрос за гробници, построени в края на XIX век в памет на владетелите на традиционното царство Буганда, намиращо се в състава на Уганда. След инцидента и местните племена, и правителството обещават да поправят щетите, но все още не са предприети необходимите мерки.

Град Коро, Венецуела 

Това испанско колониално селище датира от XVI век и се намира по северното крайбрежие на страната. Колоритните сгради в него са прекрасен пример за достиженията на карибската глинена архитектура, но тяхното бъдеще също е неясно.

Бариерният риф в Белиз  

Разположен между Тихия океан и Карибско море, бариерният риф на Белиз е вторият по големина и един от най-красивите бариерни рифове в света. Неспирното изсичане на мангрови горички и развитието на бреговата линия обаче заплашват да разрушат крехката екосистема на това прелестно място.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook! 

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин