Село Чавдар пази спомени от неолита - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Чавдар пази спомени от неолита
Село Чавдар пази спомени от неолита
Снимка: wikipedia.org

Има едно село, недалеч от София, за което искаме да ви разкажем.

То е разположено в Златишко-Пирдопската котловина, в подножието на Стара планина, на около 70 км от столицата. Нарича се село Чавдар и е единственото селище в Община Чавдар с население от 1100 жители. Това го нарежда на 8-мо място сред най-малките общини в България. Съседни са му градовете Златица и Пирдоп.

Макар и непретенциозно на пръв поглед, мястото определено има с какво да ни впечатли. Още в праисторически времена, местността е обитавана от хора. Те са разполагали къщите си край река Тополница, за да могат да използват водата за нуждите си. Именно в селищната могила край реката е открито раннонеолитно селище, датирано от 6200 г. пр.н.е. Там са намерени каменни оръдия на труда, както и уникално изрисувани керамични изделия.

Село Чавдар пази спомени от неолита
Снимка: wikipedia.org

При разкопките в селото е открит и меч, датиран от IV век пр.н.е. Сред останалите находки са: глинени съдове и монети, но от по-късен период. Всички тези антики могат да бъдат видени в историческия музей в град Пирдоп, както и в Археологическия музей към БАН в София.

Село Чавдар пази спомени от неолита
Снимка: wikipedia.org

В случай, че посетите селото, не пропускайте да отидете и до "Казаните", обявени за природна забележителност през 1970 г. За да стигнете до тях, трябва да минете през местността "Бостанлъка", разположена по поречието на река Тополница. След това имате избор – или да вървите по течението на реката, или да минете по горската пътека. Вторият начин е за предпочитане. "Казаните" се намират в дола "Беререй", точно на устието на "Злото дере". Самият феномен представлява пет водопада, разположени между три огромни скали. Те са свързани помежду си чрез големи дупки, с диаметър около 5 метра, като всяка следваща е по-голяма. Водата е студена и бистра, а растителността – буйна.

Село Чавдар пази спомени от неолита

Друго интересно място за туризъм е Археологически парк "Тополница", намиращ се едва на няколко минути път от селото. Впечатление прави модерната сграда на археологическия музей, под който са разположени неолитните жилища. Паркът разполага с пет неолитни къщички, като три от тях се предоставят за нощувки на желаещите да се докоснат до бита на предците ни. Самите къщички са изградени от преплетени колове и глина, а вътре се помещават пещ, зърнохранилище, маса и столове. Масичката и столовете са необичайно ниски, като върху тях са сложени животински кожи. Ако наистина решите да нощувате там, ще се наложи да спите върху нар, който е разположен върху импровизиран втори етаж. До него се стига по дървена стълбичка. Да не пропуснем да споменем и нещо интересно – всяка къщичка си има име.

Село Чавдар пази спомени от неолита
Снимка: wikipedia.org

Ежегодно в селото се провежда събор на връх Св. Петка, носещ името на светицата, покровителка на село Чавдар. От това място се открива уникална гледка – вижда се цялата Златишко-Пирдопска котловина, а също и река Тополница. Върхът е с надморска височина от 650 м. Преди 120 години там е поставен камъкът, с който се отдава почит на Св. Петка.

През февруари 2008 г. жителите на селото започват строеж на параклис в местността. Само за три месеца проектът е завършен, като са построени още беседка, сцена и място за отдих. В момента пътят до местността е напълно подновен, поддържа се и екопътека през гората.

Друго ежегодно събитие е честването на Гергьовден в манастирчето "Св.Георги", като и на двете места се правят курбани от жертвени агнета.

Може би вече сте избрали следващата си туристическа дестинация?

Автор: Вероника Иванова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин