Село Долен – родопски приказки и един таен тунел - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Долен – родопски приказки и един таен тунел
Автор: Мария Ангелова

В село Долен има над 100 традиционни родопски къщи с каменни покриви, заради които селото е обявено за архитектурен резерват. Ако преди това сте били в Ковачевица или Лещен, архитектурата ще ви напомни за там, но атмосферата тук е различна. Селото остава встрани от повечето туристически маршрути, поради което и пази повече от автентичната си атмосфера. И пази интересни и мистериозни истории от миналото...


За село Долен

През 16-и век, бягайки от помохамеданчване, тук се заселили осем рода, като създали осем махали. В средата на миналия век селото е процъфтявало - имало над 2800 жители (днес са около 300), гледали са се 50 000 овце. Във всяка къща на вертикални станове са се тъкали вълнени покрови (завивки). Селото дължи името си на това, че е разположено в дол – оттам Долен. Най-ниската му част е 950 м, а най-високата – 1200. Някога на пазара в Долен са идвали търговци с камили от Египет, запазени са и три римски моста.

Доленските къщи

Строени са от търновски майстори. Долните етажи са пригодени за животни, каменните им зидове са дебели между 60 и 80 см. На горните етажи, изградени от плет, живеели хората. Вътре нямало стаи, всички живеели в едно голямо посещение.

37454    37456

37463

Село Долен във филмите

Долен е снимачна площадка на няколко български филма. В най-ниската част на селото преградили реката и това е мястото, на което хвърлят бъчвата във филма „Изпит“. Във „Вечни времена“ използват Долен за декор на пазара, като възстановяват всички дюкянчета, които някога са съществували. Местните хора искали да запазят декора и след края на снимките, но по сценарий дюкянът трябвало да изгори. В селото са снимани и сцени от „24 часа дъжд“, „Мъжки времена“. В Долен се намира и къщата на Капитан Петко войвода от едноименния филм.

37457

Тайният тунел

Долен пази и една мистерия. Някога местните първенци се събирали край гробището, за да обсъждат важни дела. За да могат да избягат в случай на опасност, те прокопали подземен тунел оттам до църквата, два странични ръкава извеждали на около 500 м встрани. Копаели само нощем, а за да укрият следите си, прясната пръст изсипвали върху гробовете. За тунела много години било забравено, докато при прокопаването на канализация преди няколко години, не излязла част от него. Тунелът не е проучен и в него не може да се влиза, но непременно разпитайте местните хора, за да чуете интересни истории.

Църквата и крадената камбана

Непременно вижте старата църква "Свети Никола“. Този близо 180-годишен храм има прекрасни стенописи и цветен дървен таван, каквито могат да се видят на малко места в България. Обърнете внимание на изображенията на дявола и неговите помощници вдясно от входа. През годините камбаната на храма е два пъти крадена и два пъти намирана. За да я направят по-тежка, местните хора претопяват медни съдове, а руснаци даряват злато. Новата, по-тежка камбана, освен че е по-трудна за крадене, и пее по-сладко.

37462

11740

Високото пеене от село Долен

В селото се пазят много традиции. Няколко от жените в Долен все още изпълняват български народни песни със специфични извивки - т.нар. високо пеене. Пее се на два гласа, защото в миналото, на връщане от нивата, са се надпявали групи от двата бряга на дерето. Ако искате да чуете доленските песни или да научите повече за историята на селото, попитайте в селото за Силвета Маневска.

Полезна информация: Село Долен се намира на 140 км от Пловдив, на 204 от София, на 130 от Благоевград. В селото има няколко къщи за гости.

 

37458

37464

37465

11737

37460

37459

37461

Снимки: Мария Ангелова/Peika.bg

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин