Село Орехово – по-близо до Космоса - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Орехово – по-близо до Космоса
Автор: Мария Ангелова

Село Орехово сякаш е по-близо до космоса, отколкото до Земята.

Още с първите стъпки разбираш, че във въздуха тук има нещо. В центъра няколко магазина, в които се продава от едновремешния ръчен хляб с два пръста хрупкава кора, кръчма, вратичка с надпис "библиотека" (!) над единия магазин. Над къщите като стражи се издигат възвишенията на Родопите. На две крачки - вековни иглолистни гори. В околностите на селото - повече от 20 параклиса.

А озовеш ли се на отсрещния бряг на река Персена, видиш ли подредените като на картичка по склона къщички – ей тогава ти идва тая мисъл за космоса. Космическо спокойствие и съвършена хармония.

Има и пейка.

34583

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Казах ви, че е съвършено.

В Орехово срещаш само усмихнати и приказливи хора. Истински родопчани. Свикнали са по улиците да крачат хора с големи раници и ги поздравяват по планински, и ти пълнят душата с радост.

Не е рядкост да се видят и чужденци, открили в това родопско село отдавна търсеното си спокойствие.

Орехово може да е изходна точка за преходи, може да е и просто точка за нищоправене. Все е хубаво.

34584

34580

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

34587

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Оказва се, че във въздуха в Орехово наистина има нещо. Заразява те, напомня ти постоянно за скупчените по родопския склон къщички и те кара постоянно да кроиш планове как да се върнеш тук...

Маршрути около село Орехово:

Когото и да попитате в селото, ще ви насочи и упъти. Можете да направите преход до хижа Кабата и Чудните мостове, като минете по част от най-дългата маркирана екопътека в България – Хвойна – Ставруполи (започва от Хвойна и завършва в Гърция). По нея се стига и до Чудните мостове (преходът по пътеката е около 5 часа). Край Орехово има и една малко зловеща забележителност – Челевешката пещера, в която по време на османската власт са били изгорени и захвърлени голяма част от жителите на селото. На 12 км от селото има останки от древен римски път, в близост до връх Малък Персенк (има табели). На 3 часа път е хижа Персенк (асфалт). На няколкостотин метра от селото под връх Орешница се намира водопад Дуплево. На 2 км от Орехово се намира водопад Скакалото (тръгвате по асфалтовия път за хижа Персенк и отбивате по маркирана пътека стръмно надолу след един завой). Можете да посетите и природната забележителност Костен камък в каньона Коилов дол – внушителна отвесна скала със също така внушителен водопад, чиито води се спускат от 30 м височина. Разпитайте местните хора и за параклисите в района.

34582

Водопад в местност Костен камък. Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

34585

Параклис край село Орехово. Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Полезна информация:

До село Орехово се стига 1) с автомобил по асфалтов път през ПловдивАсеновград – Нареченски бани - Хвойна или 2) с бусче от Пловдив до Хвойна, което се хваща от автогара Родопи, а оттам с бусче до Орехово или 7 км пеша по асфалтов път, или на стоп. Разстоянието Пловдив – Орехово е 60 км, от Смолян – 54 км. В селото има повече от 100 места за настаняване в чудесни къщи за гости с мили домакини.  

34586

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин