Чудните мостове - едно чудно пътешествие в Родопите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудните мостове - едно чудно пътешествие в Родопите
Автор: Генчо Полихронов

Познато ли ви е това усещане – заставате в подножието на нещо голямо и се чувствате като нищожна мравка? Чудните мостове в Родопите са точно такова място. Когато ги видите за първи път - или застивате в почтително мълчание, или започвате да възклицавате с различни форми на „уау“, „еха-а“ и „леле“.

На близо 1500 м надморска височина, сред вековни борове преди милиони години на това място е имало пещера, която се е образувала от тогава буйната река Еркюприя (или Айдарско дере). След време обаче, вероятно при земетресение, част от свода на пещерата се срутва и така се образуват скалните мостове.

Друга история намесва змей в появата на скалния феномен. Местните овчари дълго имали проблем с опасния звяр, който изяждал овцете им. За да се справят с него, взели едно магаре, натоварили го с прахан (сух материал, с който се пали огън) и го пратили при змея. След като изял магарето заедно с праханта, змеят се подпалил отвътре и легнал в една пещера, където да умре на спокойствие. Докато влизал в пещерата обаче, избил част от скалите и така се образували мостовете. Доколко е вярно, трудно ще установите, тъй като според легендата костите на змея изгнили и изчезнали.

Големият мост е дълъг почти 100 м и е широк 12-14 м. На около 200 м надолу по течението на реката, има още един по-малък мост (непроходим), а още малко по-надолу има трети, който всъщност е пещера, в която водите на реката се губят, за да се появят отново след 3 км.

Още по стълбите надолу към мостовете ви посрещат оптимистично-иронични табели и лозунги. Като: „Възпитаните хора не

- късат цветя

- берат билки

- чупят клонки и борови връхчета

- къртят скали

За останалите е забранено. Не важи за идиоти“.

Съвет: Чудните мостове са едно от онези места, на които през летните уикенди не можете да се разминете от народ. Ако предпочитате спокойствието, посетете ги извън сезона или много рано сутрин. Растителността наоколо е иглолистна, така че мястото е красиво през всички сезони.

Маршрути: Покрай Чудните мостове минава пешеходният маршрут от село Орехово за село Забърдо. От Чудните мостове за около 4 часа по широк горски път можете да стигнете до село Орехово (през хижа Скални мостове и хижа Кабата). По този маршрут ще се насладите на невероятни панорами. На около 20 минути по асфалтов път нагоре ще стигнете и до хижа Скалните мостове - нова, масивна постройка в алпийски стил.

Полезна информация: За да стигнете до Чудните мостове, трябва да поемете по пътя Асеновград-Смолян, като преди Чепеларе следите за табели „Чудните мостове“. Не хващайте пътя към село Студенец, както показват някои стари карти. Пътят след отбивката за мостовете е в не особено добро състояние, на някои места дупките са направо кратери, тесен точно колкото да се разминат две коли на една боя разстояние. Можете да нощувате в близката хижа Скални мостове, която е на около 15 минути пеша по асфалтовия път.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин