Хижа Момина поляна в Централен Балкан - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хижа Момина поляна в Централен Балкан
Автор: Мария Ангелова

Когато след тежък преход в мъгла, студ, дъжд или сняг достигнеш до хижа Момина поляна, на вратата те посреща хижарят Баньо, а на запалената печка те чака топъл чай. Обувките са сложени да съхнат, лещата е сервирана и знаеш, че си в старопланинска хижа – такава, каквато трябва да бъде.

Атмосферата

Баньо е от онези хижари, които правят атмосферата уютна. Познава отлично планините и разказва увлекателно – независимо дали става въпрос за преживяванията му на младини из Полските Татри или за преходите му из българските баири. Няма как да го помолиш за нещо и да ти откаже. Успява да те накара да се чувстваш като на гости у роднини, при това без да се старае специално.

Информация за хижа Момина поляна

Момина поляна се намира в Национален парк „Централен Балкан“, на 1740 м надморска височина, на западния склон на връх Момински чукар. Построена е през 1961-62 г. от тетевенски туристи (в коридорите на хижата висят архивни черно-бели снимки от онези времена). Хижата разполага със 110 легла, туристическа столова, санитарни възли с топла вода на всеки етаж, тенис на маса. С предварителна заявка ще ви приготвят храна. Чисто и подредено е. Стара част на хижата е с централно отопление, а новата – с печки на дърва. Отворена е целогодишно. Нощувка: 10 лева. Обхватът на мобилните оператори понякога се губи.

Как се стига до хижа Момина поляна: Може да минете през Тетевен – село Черни Вит (в селото питайте за зеленото сирене) – продължавате по пътя след селото по табелите за хижа Анчова бичкия. 100 м преди да достигнете хижа Анчова бичкия, вляво и нагоре се отделя маркирана пътека (синя маркировка) за хижа Момина поляна. Преходът е около 2 часа, голяма част по черен път, минава се и през няколко поляни, широколистни и иглолистни гори. Маркировката е добра, маршрутът не е тежък, догоре може да се стигне и с високопроходим автомобил по черен път.

До хижа Момина поляна може да се стигне и от гара Антон (през хижа Планински извори) – 5 часа, от гара Пирдоп (през хижа Паскал) – 5,30 часа.

Маршрути около хижа Момина поляна:

Връх Картала – 1 час

Хижа Планински извори – 1,30 часа

Хижа Паскал – 3,00 часа

Хижа Свищиплаз – през седловината “Гроба” – 4,30 часа

Хижа Бенковски – 4,30 часа

Хижа Вежен – по билото – 6,30 часа

Телефони на хижа Момина поляна: 0889 623 087 (Еленко), 0887510006 (Таня), 0885 705 322 (Нели, координатор), 0887 220963 (Баньо, хижар).  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин