Село Караново и Карановската могила – „Дворецът на праисторическа Европа“ - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Караново и Карановската могила – „Дворецът на праисторическа Европа“
Автор: Елена Исаева

Село Караново е сравнително голямо село, което се намира на пътя между Стара Загора и Нова Загора. Мястото е живописно, красиво, но не привлича своите туристи само с прекарсна природа. Тук се стичат посетители от цял свят, та дори от далечната страна на изгряващото слънце, но защо ли?

Всички искат да видят една много интересна праисторическа забележителност, а именно Карановската могила. С какво обаче тя е толкова уникална, за да привлича стотици туристи всяка година и какво толкова интересно нещо е открито на нейната територия?

Село Караново и Карановската могила – „Дворецът на праисторическа Европа“
Снимка: wikipedia

Близо до село Караново е открита една доста интересна тракийска могила, която е  наречена Карановска могила. Официалното наименование на археологическия обект е „Източна могила“ като до него се стига много лесно от самото село Караново, само трябва да следвате указателните табели.

За първи път тук разкопките започват през 1936 г., под ръководството на археолога Васил Миков. Резултатите от тези разкопки са важни не само за България, но и за цялата европейска праисторическа култура, защото именно тук изготвя карановската хронологическа система, която служи за еталон на подобни разкопки в цяла Европа. Тук могат да се видят седемк културни пласта.

Археолозите откриват, във въпросната могила една много интригуваща и доста добре запазена, ценна находка – тракийска колесница. Тя е наистина доста впечатляваща. Колесницата има 4 големи колела с диаметър от 120 см. Освен със своите размери, тя буди интерес и със своите красиви и фино изработени орнаменти – посребрени фигури на ероси, които яздят митични същества с тела на пантери. До колесницата още са открити скелетите на два коня и на едно куче. Всичко това може да се види там, на място в Археологическия комплекс.

Село Караново и Карановската могила – „Дворецът на праисторическа Европа“
Снимка: wikipedia

 

Предполага се, че въпросната колесница е положена там при смъртта на виден тракийски аристократ.

Не е рядка практика да се откриват погребани колесници дори самият ритуал се нарича така – „погребване на колесници“. В България са открити над 200 подобни колесници. Като сравнение, например в днешните земи от някогашната Римска империя са намерени само няколко колесници – в Помпей, в Ефес и най-много от тях са намерени на територията на Унгария, където са разкрити над 20 колесници. Високата концентрация на разкрити антични колесници по нашите земи се дължи на фактът, че траките са имали много богата и интересна култура що се отнася до погребалните ритуали.

Другият доста загадъчен обект, който е намерен пак в Източната могила е зиданата тракийска гробница, която има погребална камера, и в която са намерени множество дарове, като сребърни чаши с изображението на бога на любовта Ерос, уникални стъклени съдове, монети, златни пръстени, бойно снаряжение и други красиви и богато украсени артефакти. Погребението е датирано около средата на 1 век и въз основа на откритите богати дарове се свързва с член на фамилия, която се предполага, че е била близка или родствена на одриската династия.

Мястото е наистина много интересно, както от природна гледна точка, така и от историческа. Могилата е уникална, единствена по рода си и заслужава да попадне в списъка на всеки, който е решил да опознава България и нейните красоти и мистерии.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин