Тракийска могила Шушманец край Казанлък - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тракийска могила Шушманец край Казанлък
Автор: Мария Ангелова

Открийте частица от света на траките - гробницата в могилата Шушманец е истински шедьовър на тракийската архитектура.

История в няколко реда

Гробницата е открита и проучена през 1996 г. от екип, ръководен от доц. д-р Георги Китов. Изградена е върху естествен хълм през ІV в. пр.Хр., като последното погребение вероятно е извършено в самия край на века. Подобно на повечето тракийски гробници и тази е ограбена още в древността, като единствената находка е железен косер (инструмент за подрязване на лозя).

40724

Какво ще видите в гробницата в могила Шушманец

Гробницата се състои от коридор, фасада, преддверие и погребална камера. В древността коридорът е бил с каменни стени, покрит с керемиди. Той води към представителна фасада, в средата на която е оформено преддверие със свод, украсено с изящна йонийска колона. Тук, по време на разкопките, са открити костите на четири коня и две кучета, вероятно принесени в жертва като част от погребалната церемония.

Към централната камера се е влизало през двукрила каменна врата, украсена с врязани стилизирани слънчеви дискове. Самата камера е кръгла, покрита с купол, а в центъра ѝ се издига красива дорийска колона. Други седем полуколони украсяват най-ниското от трите нива, на които са разделени стените. Пластичното оформление на стените на погребалната камера отразява религиозните и философските представи на траките за устройството на света. На пода в северния сектор личат останките от погребалното ложе (разрушено при многократните прониквания).

40726

Знаете ли, че... При оформянето на горната част на йонийската колона (капитела) има спираловидни елементи (волути), дорийската пък е с канелюри (вертикални вдълбавания).

Полезна информация: Тракийската могила се намира на 2 км от село Шипка (следвайте табелите), на 12 км от Казанлък. Работно време: 9-17:30 ч. (а от 1 ноември до 30 март - от 9 до 17 часа). Без почивен ден. Билет: 3 лв., учащи – 1 лв., беседа – 5 лв., на чужд език – 15 лв. Телефон за връзка: 0431/6-27-55 или 0882 512209 (Станимир Юруков).

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин