Село Маточина и тайните на крепостта Букелон - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Маточина и тайните на крепостта Букелон
Автор: Мария Ангелова

Малцина са чували за крепостта Букелон, а още по-малко са били тук. Не е прочута като Царевец или Асенова крепост. До пограничното село Маточина, където се намира, се стига със здрави нерви, с питане и (най-добре) с високопроходима кола. От едната ви страна земята е българска, от другата – турска.

Букелон обаче, за разлика от много други крепости по българските земи, не е само два реда камъни. Кулата й и до днес се издига на 18 м височина, като се смята, че отгоре е имало наблюдателница с 24-часов пост. И ако отдолу в ясен ден можете да видите минаретата на Одрин на 18 км разстояние, представете си какъв ли е изгледът отгоре!

Най-пленителната история на Букелон не е оставила физически следи, но е достатъчно само да приседнете до крепостта с поглед към Одрин и да оставите на въображението си да свърши всичко останало. В полетата край бреговете на река Тунджа (всичко, което се вижда преди минарета на джамията Селимие в Одрин) през 1205 г. цар Калоян заедно с куманите разгромява латините и пленява императора им Балдуин Фландърски. Според легендата Балдуин прекарва първите няколко дни от пленничеството си в кулата на Букелон, а чак след това е отведен в столицата Търново. Оттам и местното й наименование - Балдуинова кула.

Крепост на този хълм има от 4-и век - и няма как иначе, оттук минава пътят за Одрин и Константинопол. През годините е разрушавана и издигна наново. Имала е огромно подземие, както и параклис. Според някои данни крепостта е окончателно изоставена около средата на 1600-те години. Като я погледне човек, неизменно му идва на ум, че за възрастта си Букелон изглежда чудесно.

Може би най-хубавото е, че за крепостта няма вход, сувенири, или екскурзовод. И тълпи туристи няма. Ако дойдете през седмицата, цялата ще си е само за вас. През уикенда все идва по някой, запленен от някъде мерната снимка или прочетена история.

Не подминавайте набързо село Маточина по пътя към крепостта. В деня, в който пристигаме, селото има драма: един агресивен бик е избягал. Местните хора се опитали да го заловят и да го заколят, за да не прави бели, но в последния момент той се измъкнал.

На входа на селото има делегация по посрещането ни – две баби и две дечица, а в центъра на пейка стои и бавно си пийва вечерното питие един дядо.

Единственият магазин в селото има надпис „Сладолед“, другите букви много-много не се четат. Ако е затворено, викнете в къщата отстрани и магазинерката ще ви отвори.

Малко след табелата на селото има знаци, които ви насочват към скалната църква в Маточина (подобна скална църква има и в село Михалич, разказахме ви за тях тук)

По пътя към крепостта, към края на селото, има чешма с вода, която идва от „кайнак“ от високото („кайнак“ тук казват на извора). Водата е годна за пиене, за разлика от тази от водопровода, и тече от двете страни на границата – към чешмата в Маточина, и към две чешми в Турция. От нея идват да си наливат хора чак от съседните села.

В центъра до сградата на кметството пък ще видите кладенец и облагородена сграда с пейки и навес. Причината е, че тук около Балканските войни са убити 17 бунтовници от село Обручище, а паметта им се почита от техните наследници всяка година в началото на юни. Старите хора разказват, че в кладенеца бил хвърлен местният свещеник, след което бил убит с камъни от вражеските войски и затрупан вътре с още камъни. Днес този кладенец е възстановен в памет на загиналите.

Всъщност, да дойдете до село Маточина и крепостта Букелон не е толкова невъзможно. Заредете се с търпение срещу лошата пътна настилка. Обърнете внимание на останките от кльона (някогашните гранични заграждения), които днес са един вид екзотична гледка. И заведете децата си тук.

Полезна информация: Крепостта Букелон може да се посещава свободно – няма входна такса или работно време. Ако желаете да я разгледате с екскурзовод заедно със скалните църкви в селата Михалич и Маточина, можете да се обадите предварително в Исторически музей – Свиленград на тел. 0379/ 7 10 97 или 0889 004 099. В зависимост от броя на посетителите посещение с екскурзовод струва: за група до 20 души, цената на беседа на български език е 18 лв., на английски език 36 лв. При група от 21-50 души, беседата на български език е 30 лв., на английски език – 60 лв.

Ако пътувате самостоятелно, още с влизането в селото ще видите крепостта върху хълма вляво, следвайте главния път и ще я стигнете. Автобус до с. Маточина има веднъж дневно, четири дни в седмицата от Свиленград.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Мартин Айвазов, 18.09.2013 | 03:03
Само да вметна ,че село Маточина не е родопско селце! Разположено в най-южните склонове на Сакар планина, сред височинна местност, просечена от долините на река Тунджа от изток и река Фишера от запад. Поправете грешката си! ;) Поздрави :)
Абонирайте се за нашия бюлетин