Село Туден – красота и спокойствие на 60 км от София - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Туден – красота и спокойствие на 60 км от София
Автор: Елена Исаева

Почивните дни наближават, а с тях се засилва и желанието за пътешествия на нови и чудни места. На около 60 км от София, близо до град Годеч се намира едно китно мъничко селце, което въпреки размерите си има много какво да предложи на своите посетители. Това е село Туден. То е спокойно, красиво и много живописно, и ви гарантирам, че ще ви очарова.

 

Сякаш има нещо магическо в това село. Пристъпвайки в обятията му веднага ще усетите нежната прегръдка на природата в този китен район на България.

Село Туден – красота и спокойствие на 60 км от София
Снимка: Елена Исаева

 

В околностите на с. Туден има няколко интересни места, които непременно си заслужава да бъдат посетени.

Водопад Котлите и  Букуровски манастир – преходът до водопада е кратък и сравнително лесен. От главното пътче на селото има указателна табела, която води до Букуровския манастир „Св. Георги“. Пътеката е равна, живописна и ще ви отнеме около 15 минути. Той е красив, малък, спретнат манастир с невероятна гледка към планината. Храмът носи името на Свети Георги, защото при арлхеологически разкопки в района му е открита каменна плоча с името на светеца и годината на построяване на църквата – 1794 г.

Село Туден – красота и спокойствие на 60 км от София
Снимка: Елена Исаева

От манастира остават още 10-15 минути, като към края на пътечката им един стръмен участък. Препоръчвам ви да се спуснете по него, защото така ще се озовете в основата на водопада, а от там гледката е просто зашеметяваща. Най-доброто време за посещение разбира се е през пролетта, до към края на месец май, когато водопадът е най-пълноводен. Но дори да решите да го посетите през останалото време на годината пак ще останете очаровани от него. Котлите е каскаден водопад по поречието на река Дракул и е обявен за природна забележителност през 1981 г. Той е разположен на 665 метра надморска височина и има 3 пада на водата с обща височина от 20 метра. В долната му част се образува малко езерце.

Село Туден – красота и спокойствие на 60 км от София
Снимка: Елена Исаева

Друго интересно място близо до разклона за Букуровски манастир и водопад Котлите е Разбоишкият манастир. Той е изключително интересен, защото изглежда като вкопан в самата масивна скала. Той се намира на около 2 км от село Разбоище в долината на река Нишава. Има много мнения за това точно от кой век датира манастирът – едни твърдят от 13, други от 15 век. През 1841 г. обаче, той е обновен изцяло. Освен, че е много красив и разположен на прекрасно място, Разбоишкият манастир има и друго уникално нещо – в него се пази старопечатен български миней (богослужебна книга с песнопения и писания за неподвижните празници от годината) от 1869 г.

Село Туден – красота и спокойствие на 60 км от София
Снимка: Елена Исаева

 

Това са малка част от местата, които може да посетите около Годеч и село Туден. Дори да си направите кратка разходка в планината пак ще се насладите на спиращи дъха гледки. Не се плашете дори, ако се изгубите по улиците на селцето, така ще го опознаете по-добре и кой знае – може да откриете нещо ново и вълшебно.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин