Село Железница: Джакузи в гората - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Железница: Джакузи в гората
Автор: Невена Кръстева

Днес хората са готови да платят добра сума за спа центрове и релаксиращи водни процедури, защото са забравили, че всички тези блага идват директно от природата. Макар и без луксозен етикет и агресивна реклама в България има съвсем достъпни места, където можем да се погрижим и за душата, и за тялото си. Близо до София има едно такова местенце, което не е нищо друго освен естествено горско джакузи, което може да се конкурира с балансиращите и лечебните възможности на много балнеоложки комплекси.


Село Железница се намира на 23 км южно от София, в полите на Витоша, сред живописна природа. Тук повечето от хората са избрали да живеят на спокойствие, като всеки ден пътуват за работа около половин час до столицата. Освен с приятните си туристически пътеки районът е известен и със своите 12-13 термални извора. Преди време водата от тях е била бутилирана и продавана из цяла България. Тези извори са познати на траките още от древността, за което свидетелстват останки от древни градежи. Днес местните хора са ги култивирали, като част от тях са превърнали в удобни чешми и душове, други са главно за забавление.

За посоката на изворите всеки местен може да ви упъти, но ето някои полезни инструкции. Като тръгнете надолу от центъра, ще излезете от селото. Продължете по пътя покрай реката и ще стигнете до първите термални извори в дясно. Там има душове и кладенец, в който спокойно можете да се топнете, много е приятно. При хубаво време там често има хора. Продължете покрай тях и реката ще остане от лявата ви страна. След като изкачите малко баирче, ще слезете до съседната река. Разходката продължава нагоре по течението й във вековна букова гора. Там, където реката е по-плитка, ще трябва да преджапате през нея – чудесно разлаждане за през летните дни. И така след още малко път – общо не повече от половин-един час – ще стигнете до горските джакузита.

Тези два басейна са дело на ентусиасти, които с помощтта на малко камъни и цимент са сътворили наистина очарователно кътче. Представлява дере с приятна полянка, студената река тече буйно, а наоколо расте хвойна. От скалите до реката извира горещата минерална вода, с която се пълнят басейните. Там, където извира водата, скалите са заградени с камъни и са изградени тези два малки басейна с преливници. Обикновено са празни, а за да ги напълните трябва да запушите преливника с чимове. На по-големия басейн му е нужен около половин час, за да се напълни с гореща вода. Температурата на термалните извори е около 30 градуса целогодишно. Дори през зимата, сред снега, може да си направите едно освежаващо къпане. Само бъдете сигурни, че сте си подготвили наблизо топли дрехи, които да облечете веднага щом излезете от джакузито.

Мистични снимки улавят скритата красота на мъглива гора

Когато човек се отпусне в топлия минерален извор и затвори очи, може да усети чистотата на природата около себе си. Атмосфера на това закътано място е така витална, че духовете на гората са съвсем осезаеми. Освен, че прекараното време тук ще върне хармонията и баланса във вас, бихте могли да имате съвсем конкретни физически резултати от банята в термалните извори. Казват, че водата тук е лековита и помага за стрес, преумора, кожни заболявания и кой знае още какво.

Ако решите да откриете за себе си това приятно кътче, имайте предвид, че много други вече са го направили. Събота и неделя тук е пълно с хора, особено ако времето е хубаво и слънчево. През зимата няма да имате особена конкуренция, но и през четирите сезони си залужава да опитате. Освен това е добре да знаете, че тук често се идват и нудисти.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Stoqn Slavov, 18.06.2014 | 14:57
и кое му е неприятно на гледката като там ходят семейства с деца нудисти на който му е неприятно планината е широка
nudo2013, 21.08.2013 | 23:10
Пълно е с цигани които се къпят с дрехите. Има и педери които само се пипат и зяпат в кура.
Plamen Shopov, 03.07.2013 | 18:52
Наистина,мястото е много хубаво,и водата е лековита!!Лекува труднозарасващи рани и всевъзможни екземи!!Тези извори са изградени от нудисти и не ви препоръчвам да водите деца!Понякога ,гледката е неприятна!
Абонирайте се за нашия бюлетин