Къде да отидем на пикник - 14 идеи - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да отидем на пикник - 14 идеи
Автор: Мария Ангелова
Къде да отидем на пикник - 14 идеи
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дори един слънчев ден е достатъчен, за да се отдадете на любимия на всички пикник. След като сте се подготвили подобаващо, остава само да изберете къде да отидете на пикник. Понякога си заслужава човек да пропътува много километри или да изкачи високи планини, за да стигне до идеалната пикник дестинация. Ето няколко предложения от нас. Ще се радваме и вие да споделите къде са най-любимите ви места за пикник около София, пикник около Пловдив, пикник около Варна, Бургас... или далеч от градския шум. За повече информация за дестинациите последвайте съответните линкове.


Шуменското плато

На Шуменското плато има много заслони, при това наскоро обновени, с детски катерушки и всичко, нужно за един пикник. От страната на платото, където се намира Шуменската крепост, са най-хубавите полянки. Хубавото е, че платото е голямо и има място за всички. В парк Кьошковете е по-сенчесто, така че е подходящо за горещите летни дни.

Край село Боженица

От село Боженица (само на 20 км от Ботевград) хванете пътя към крепостта Урвич. В подножието й ще стигнете до чудесно обособено място с нови беседки и чешми. А ако ви се прииска да се пораздвижите – крепостта Боженишка Урвич е само на 20-на минути нагоре през гората и има много местенца за откриване там. През лятото е пообрасла и е добре да внимавате за змии, но пролетно време е чудесна.

Соколски манастир

На поляната пред Соколския манастир има дървени беседки и детски кът. Самият манастир има богата, макар и кратка история – твърди се, че самият Левски се е укривал тук, а тишината и спокойствието на мястото ще ви омаят.

Панчаревско езеро

Съвсем близо до София (няколко автобуса от градския транспорт спират там). Тук е подходящо и за риболов, и за разходка, и за пикник. В единия край на езерото има няколко дървени маси с пейки, на които можете да отдъхнете на сянка.

Бели Искър

На 7 км след Самоков има чудесно място за разходка в гората плюс пикник. Екопътека Бели Искър минава по няколко мостчета (при това всяко едно си има име), като предлага и приятни полянки за отмора и хапване на сандвичи.

Морски пикник край Варвара

На изхода на Варвара по пътя за Ахтопол има едно много приятно място за пикник. След втория остър завой ще излезете на прав път, отляво ще е морето и малко плажче с разположен на скалата паметник на загинали моряци, а от дясната страна ще видите черен път. Поемете по него и след около стотина метра ще стигнете до мястото. Там има малко поточе, дървени маси, място за огън и прохладата на планината. Естествено съчетание на планински и морски туризъм. 

Край манастир „Света Богородица“, Бургас

Пътят към манастира „Света Богородица“, който се намира между бургаските квартали Меден рудник и Горно Езерово, е сякаш създаде само за пикници. По широките поляни бургазлии обичат да си почиват в почивните дни. А ако се изкачите до самия манастир, ще видите две църкви и 40 параклиса.

Над Боянския водопад

Ако сте стигнали до Боянския водопад, изминете още около 20 минути нагоре по маркираната пътека за хижа Момина скала и ще попаднете на огромна поляна с пейки, маси, беседки, люлки за децата, кафене и кухня с хижарска храна.

 

Пикник на остров край Тутракан

След т.нар. „черешови води“ (пролетното прииждане на Дунав), нивото на реката спада и край Тутракан като кит изплува едноименният остров, който постепенно се свързва със сушата. Да, това е остров, който през лятото се превръща в полуостров. Мястото е любимо на местните хора за пикник и разходка.

Край водопада Райското пръскало

За накрая оставихме едни пикник, за който ще трябва да се поизпотите. Изкачите ли се веднъж до водопада Райското пръскало и хижа „Рай“, просто няма да ви се слиза. Мястото е прекрасно, гледката – спираща дъха, а тревата и пейките – предразполагащи към почивка и хапване за възстановяване на силите. Тъй като е хижата е по-високо в Стара планина, изчакайте поне края на май-началото на юни, за да поемете натам.

Над Бачковския манастир

След като сте разгледали Бачковския манастир, продължете по пътеката в резервата Червената стена. Ще стигнете до водопад, чиито води дори в летните горещини са освежаващо студени, а край него има поляна и чешми, където през уикендите е пълно със семейства с деца. В района има няколко параклиса и скална църква, където според легендата в продължение на векове е била скрита ценна икона от манастира.

 

Край Пантеона на загиналите, Гургулят

Пантеонът на загиналите в Сръбско-българската война през 1885 г. край село Гургулят е на около 40 км от София. Самият паметник не е поддържан особено добре, но около него има широка поляна, идеална за пикник и открит урок по история.

Край Роженския манастир

Малко преди Роженския манастир, близо до гроба на Яне Сандански, има хубава голяма поляна, подходяща за пикник. Бонус е гледката към Мелнишките пирамиди.

С гледка към меандрите на река Арда

Разходете се до меандрите на река Арда, където на един от най-живописните завои има каменна маса и пейки за пикник. Имайте предвид, че ако е прекалено горещо, няма сянка. Можете да комбинирате с екомаршрут в района на Маджарово, Ивайловград и Любимец.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин