Сен Тропе - от рибарско селце до световноизвестен курорт - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сен Тропе - от рибарско селце до световноизвестен курорт
Автор: Peika.bg
Сен Тропе - от рибарско селце до световноизвестен курорт
Снимка: Unsplash

Сен Тропе има типична за Ривиерата привлекателна обстановка. Разположен е на брега на Средиземно море в регион Прованс и е добил световна известност.

Сен Тропе е едно от най-бляскавите места във Франция. Той привлича туристите със слънчевото време, красивите брегове и плажове и средиземноморски води. Пастелните цветове на къщите, тесните калдъръмени улички и сенчестите площади допринасят за приятната атмосфера и чара на града. Лазурно синьото море не е единственото нещо, на което ще се порадвате в Сен Тропе. Ще се натъкнете и на много зеленина на борови дървета, маслинови горички, кипариси и храсталаци.

Сен Тропе - от рибарско селце до световноизвестен курорт
Снимка: pixabay

Интересни забележителности 

Старото пристанище - Vieux Port

Сен Тропе - от рибарско селце до световноизвестен курорт
Снимка: wikimedia

Пристанището Vieux е сърцето на Сен Тропе. Това е мястото, на което можете да усетите един от най-големите контрасти между малките рибарски лодки и величествените, красиви и невъзможно скъпи яхти. Старото рибарско селище вече се е превърнало в световноизвестен курорт. За посетителите и туристите гледката е очарователна - идиличната сцена на малки рибарски лодки и модни яхти, които се намират в пристанището, облицовани с пастелни цветови средиземноморски къщи и оживени кафенета с открити тераси. На широкия тротоар на ръба на водата, художниците продават колоритни картини, изобразяващи сцени от Сен Тропе.

Старият град - La Ponche

Сен Тропе - от рибарско селце до световноизвестен курорт
Снимка: pixabay

Точно до пристанището се намира Старият град Сен Тропе, известен като "La Ponche". Той е историческият център и е най-живописната местност там. Част от него е пешеходна зона, изпълнена с тесни калдъръмени улички, изобилстващи с малки магазини, луксозни бутици, кафенета и ресторанти. 

Музея на изкуствата - Musée de l'Annonciade

Една от най-добрите туристически атракции в Сен Тропе е музея на изкуствата, който заема бившия Шапел Нотр-Дам де л'Аннонсиаде (Параклис Благовещение), на няколко крачки от пристанището на Сен Тропе. Този параклис, датиращ от 1510 г., някога е бил църквата на католическо братство, основано през Средновековието. Със своя забележителен асортимент от импресионистични картини, музеят е напомняне за авангардното художествено минало на селото. Музеят може да се похвали с широка колекция от произведения - от Pointillist произведения на Signac до жизнерадостните фавистки картини на Matisse и предизвикателните произведения в стил Набис на Bonnard. По-голямата част от експонираните произведения са създадени от художници, дошли да живеят и работят в Сен Тропе в края на 90-те години и в началото на 20 век. Представени артисти включват Пол Сигнак, Жорж Брак, Пиер Бонард, Анри Матис, Едуар Вуйлард, Раул Дюфи и Морис дьо Вламинк.

Цитаделата

Сен Тропе - от рибарско селце до световноизвестен курорт
Снимка: wikimedia

Високо над Сен Тропе се извисява цитаделата, построена в началото на 1600 година. В тази шестоъгълна крепост сега се помещава Музей на морската история. Музеят позволява на посетителите да открият морското минало на Сен Тропе чрез множество истории за мъжете и жените, които са живели там и оформят миналото на селото. Посетителите могат да научат за рибарите в града, пътували по световните морета, от кратки риболовни експедиции по крайбрежието на Прованс до по-дълги плавания на борда на търговски ветроходни лодки. В началото на 16 век предприемчивите рибари започват да пътуват отвъд Средиземноморските морета на Европа до Османската империя, след това до Африка през 18 век и през 20 век до далечните краища на света, включително нос Хорн, Индия и Далечния Изток. Посетителите могат да научат повече за тези екзотични дестинации и за местни герои като Байли де Суфрен, известния моряк от Сен Тропе. Музеят има и прекрасна гледка към бастионите със зашеметяващи панорами на залива Сен Тропе и планинската верига Масиф де Маурес.

Плажовете

Сен Тропе - от рибарско селце до световноизвестен курорт
Снимка: pixabay

Въпреки че Сен Тропе е известен със своите частни плажни клубове по протежение на Пампелон, няколко обществени плажа са безплатни (с изключение на такси за наемане на шезлонги и плажни чадъри). The Plage de Bouillabaisse е голям пясъчен плаж точно пред пристанището. Той е популярен сред жителите на Сен Тропе. 

Засенчен от борови дървета, Plage des Salins е голям, широк пясъчен плаж с кристално чисти води. Той е подходящ за семейства, има спасители през лятото, безплатни обществени душове и тоалетни съоръжения. 

Plage de la Ponche и Plage de la Fontanette са в старата част на La Ponche, на брега. Тези малки плажове са популярни със слънчевите бани. Те не са много по-малко пренаселени. Въпреки че на плажа няма ресторант или снек бар, наблизо има много ресторанти.

Освен своите обществени плажове с добре оборудвани съоръжения, Сен Тропе има и по-естествени плажове (без обществени тоалетни или душове). The Plage des Graniers е в близост до центъра на селото, в непосредствена близост на цитаделата. Тази брегова линия е комбинация от пясък и камъчета. Пейзажът около този плаж има диво  усещане. The Plage de la Moutte е малък пясъчен плаж в защитения залив, достъпна от панорамния път на Treilles de la Moutte. Прекрасната природа на плажа Moutte го прави идеалното място за спокоен обяд за пикник.

Музей на пеперудите

С над 35 000 експонати, музеят позволява на посетителите да се възхищават на широка гама от пеперуди - от изчезнали видове до редки видове като Черния Аполон. В колекцията са представени и екзотични видове от Амазония и Соломоновите острови, известни като "най-красивите пеперуди в света". Екземплярите са организирани по категории и понякога са представени в обстановка на естествената им среда, за да дадат усещане за цвят и камуфлаж. Ентомолозите смятат колекцията на този музей за изключителна стойност.

Интересно: След като през 1956 г. тук е сниман филма с Брижит Бардо „И Бог създаде жената“ Сен Тропе придобива популярност. Тук са снимани шестте кинокомедии с Луи дьо Фюнес за легендарните местни полицаи. През 1968 г. е сниман филмът „Басейнът“ с Ален Делон и Роми Шнайдер.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин