Северна Италия има традиция всяка година да потапя един политик в реката - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Северна Италия има традиция всяка година да потапя един политик в реката
Автор: Peika.bg

В северния италиански град Тренто, ежегодна традиция кара местните политици да треперят. Tonca е комична възстановка на древно наказание, използвано от 14-ти до 17-ти век, при което един човек се поставя в клетка и се потапя в ледените води на Адидже, втората по дължина река в Италия. Традицията е част от Feste Vigiliane, едноседмично честване на покровителя на града, което се провежда в края на юни.

Въпреки че мнозина вероятно биха могли да назоват няколко политици, които биха могли да се възползват от освежаващо потапяне, има традиционен ритуал при избора на това кой заслужава тази „чест“. Преди събитието се провежда публично Tribunale di Penitenza (Съд за покаяние). Този спектакъл е комедийна сатира, в която членовете на „съда“ номинират хора и излагат своите аргументи за това. Има съдия, защитник, прокурор и дори някой, който играе ролята на обвиняем.

Въпреки че номинираните не са богохулници, за които било предназначено първоначалното наказание, те са направили нещо през годината, което е било скандално или заслужаващо наказание. Много често се номинират политици, но не винаги е така. Например миналата година сред номинираните бяха последните четирима президенти на провинцията за ролята им в забавянето на строежа на нова болница, както и медицинска сестра, която била обвинена във фалшифициране на резултатите от тестове за COVID.

И не винаги хората биват наказвани за сериозни нарушения. Двама други политици бяха номинирани миналата година заради противопоставянето им на концерт на популярния италиански певец и автор на песни Васко Роси.

Официалната присъда на съда се обявява няколко дни по-късно и по това време всеки, който е смятан за най-лошия от най-лошите, трябва да заеме мястото си в клетката. След това се потапят церемониално в Адидже три пъти, точно както в миналото.

Но не се притеснявайте, целият ритуал е забавен. Чрез хумор местните жители почитат своето минало, като същевременно държат отговорни тези, които са направили нещо, което не е в съответствие с начина, по който трябва да действат местните жители на Тренто. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин