Севилия в 30 интересни факта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Севилия в 30 интересни факта
Автор: Елена Исаева

Севиля (на испански Sevilla) се намира в южната част на Испания и е столица на автономната област Андалусия.

Градът е разположен на брега на река Гуадалкивир, петата по дължина река на Иберийския полуостров.

Севилия в 30 интересни факта
Снимка: pixabay.com

Севиля има средиземноморски климат с горещо, сухо лято и мека, влажна зима. Известен е с изгарящите си температури през летните месеци.

Севилският Алказар е зашеметяващ дворцов комплекс, който съчетава различни архитектурни стилове, включително мавритански, готически, ренесансов и бароков. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Севилската катедрала е най-голямата готическа катедрала в света и също така е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. В него се намира гробницата на Христофор Колумб.

Камбанарията на катедралата, La Giralda, първоначално е построена като минаре по време на династията на Алмохадите. Посетителите могат да се изкачат до върха за панорамна гледка към града.

Този исторически еврейски квартал е известен със своите тесни улички, очарователни площади и исторически сгради. Това е приятен район за разглеждане пеша.

Грандиозен площад, построен за Иберо-американското изложение от 1929 г., Plaza de España е известен със своята полукръгла сграда, канали и мостове.

Севиля се смята за родното място на фламенкото, страстната и изразителна танцова форма. Много места в града предлагат фламенко представления.

Торе дел Оро (Златната кула) е средновековна наблюдателна кула край река Гуадалкивир. Сега в него се помещава военноморски музей.

Известна още като „Las Setas“ (Гъбите), тази модерна дървена конструкция в стария квартал е забележителна архитектурна забележителност.

Априлският панаир е един от най-известните фестивали в Севиля, характеризиращ се с оживени изпълнения на фламенко, традиционни костюми и ярки казети (шатри).

Университетът на Севиля, основан през 15 век, е един от най-старите университети в Испания.

Севиля е известна със своята тапас култура. Много барове предлагат безплатни тапас с напитки, създавайки оживена и социална атмосфера.

Разположен от другата страна на реката, Triana е оживен квартал, известен със своите работилници за керамика, традиционни барове и места за фламенко.

Archivo General de Indias съхранява богата колекция от документи, свързани с испанските колонии в Северна и Южна Америка и Филипините.

Освен Априлския панаир, Севиля е домакин на множество фестивали, включително шествия Semana Santa (Страстната седмица) и празненства на Корпус Кристи.

Real Fábrica de Tabacos някога е била тютюнева фабрика, а сега е част от университета в Севиля. Това е една от настройките за операта на Бизе "Кармен".

Севиля има силна традиция в борбата с бикове, а Plaza de Toros de la Maestranza е една от най-старите арени за корида в Испания.

Mercado de la Encarnación, разположен под Metropol Parasol, е оживен пазар, където местните жители и туристите могат да закупят пресни продукти, месо и др.

Севилското биенале е международна изложба за съвременно изкуство, която се провежда на всеки две години и представя широка гама от артистични изрази.

Посетителите могат да предприемат круизи с лодка по река Гуадалкивир, предоставяйки уникална гледна точка на забележителностите на Севиля.

Тези градини в близост до Alcázar са кръстени на художника Bartolomé Esteban Murillo и предлагат спокойно убежище с фонтани и зеленина.

Севиля е осеяна с портокалови дървета, а горчивите портокали често се използват за направата на мармалад.

Тази барокова сграда първоначално е била резиденция на свещеници, а сега е арт център и културно място.

Тази широка алея свързва катедралата с Plaza Nueva и често се използва за паради и шествия.

Casa de Pilatos е грандиозно имение, което съчетава мудехарски, готически, ренесансови и барокови архитектурни стилове.

Аквариумът, разположен на Muelle de las Delicias, предоставя възможност за изследване на морския живот от река Гуадалкивир и Атлантическия океан.

Паметникът „Сой де Куба“, изобразяващ мъж с пура, отдава почит на историческата връзка на Севиля с Куба.

 

През 2006 г. Севиля беше определена за град на литературата от ЮНЕСКО, като признание за нейното богато литературно наследство и ангажимент за популяризиране на литературата и културата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин