Сезонът на прасетата (Свинска Коледа) - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сезонът на прасетата (Свинска Коледа)
Автор: Спиридон Калашников
Сезонът на прасетата (Свинска Коледа)
Снимка: Thinkstock/Guliver

И отново настъпва петият годишен сезон - Сезонът на прасетата. За разлика от Туристическия сезон на морето, който радва туристите, тук случаят е малко по-друг. Не е известно самите прасета да се радват, че настъпва техният сезон.

Друг известен факт е, че Сезонът на прасетата не е като Сезона на дините. Общото е само едно: че и двата сезона се свързват с тежки питиета, залегнали отдавна в бита на всеки истински български мъж. Разликата е в това, че докато при Сезона на дините акцентът е върху нежната половинка и нейните форми, то при Свинския сезон акцентът рязко пада върху любимото домашно животно - прасето. Да, не кучето или котката. Открай време прасето много повече се уважава като домашен любимец (а в по-късни епохи и за прехрана). Ако кучето е на галено Шаро, котката е Маца, то прасето е Гошо, разбира се.

Та, вече сме с двата крака в сезона на Гошо или така наречената Свинска Коледа. Тук нежната половинка от Сезона на дините вече е пременена с домашен пеньоар и тича ту в мазето за кисело зеле и вино, ту до скарата да обръща свинските уши и език, които цвъркат на жаравата, докато мъжовете "оправят" гътнатото на ченгела добиче.

Въобще коленето на прасе е истински празник за цялото семейство. Децата също намазват. По стара традиция с кръвта на добичето се прави кръст на челото на всяко дете за здраве, а търбухът на прасето веднага се приспособява на футболна топка, с която хлапетата разцъкват докато станат готови първите мезета.

Друго характерно за сезона е, разбира се, домашното вино и ракия, които вървят в промишлени количества.

Въобще коленето на прасе е обичай, здраво вкоренен в българската традиция, и дойде ли му времето, българинът с удоволствие точи ножовете за поредното свинско погребение. А празникът не спира само с гътването на нашето прасе. Нали знаете, днес колим у нас, ама утре коли съседът и пак трябва да се помага. Весела Коледа и R.I.P на Гошо!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
zabravan, 15.01.2014 | 20:41
Една малка подробност, Спиро. Прасето не е добиче :)))))))
Истинският Типун, 03.12.2013 | 13:26
Тази статия ме върна към моя роден край. Аз съм от Етрополе, но имам род във врачанско. Та се сетих и за следния виц: Ено време у дискотеката у Кнежъ улаза един байно с дочените дреи, гумените цръвуле, целио у слама и право при диджея: -Ей, я запри малко тоя джангър, па дай това де говориш по него! Земал он микрофоня па зинал: -Златкоуууу, Златко ако е тука да излаза бръже, що свинята са праси!!!
Абонирайте се за нашия бюлетин