Особености на българския съдържател на селска кръчма - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Особености на българския съдържател на селска кръчма
Автор: Мария Ангелова

Всеки уважаващ себе си български съдържател на кръчма знае за вас повече, отколкото вие самите. 

Българският съдържател на селска кръчма е човек разнороден, непредсказуем и пълен с изненади от най-различен калибър (от невероятно вкусни домати от градината в салатата до не чак толкова невероятен и съвсем невкусен камък от градината в салатата).

Българският съдържател на селска кръчма подхожда към вас вместо с "Добър ден" с далеч по-сближаващото "Ти чийно си?", което ще рече ни повече, ни по-малко: "Кои са баща ти, майка ти и дядо ти; кака Данка Митовата ли ти е кръстница, а-а-а от съседното село си, а познаваш ли тогава Митьо Пилето, хубаво, хубаво, то тая година картофите много не вървят, ама вие какво ще пиете?"

Той е жив еквивалент на жълт вестник в черно-бели селски условия - знае всичко за всички, събира и архивира информация, и я разпространява както сметне за добре. Всеки уважаващ себе си български съдържател на кръчма знае за вас повече, отколкото вие самите. 

Освен вас, непознати посетителю, българският съдържател на селска кръчма познава цялата си клиентела. Поради това мярката от 50 грама има крайно относителен характер. Варира от 30 грама за седмата ракия на местните пияници (и без това след осмата започват да се бият или нерегламентирано да падат под масите) до автентични 50 грама за новите клиенти. С всяка следваща ракия на новия клиент мярката все повече се доближава до тази на старите пияници.

По традиция в кръчмата на съдържателя присъстват някои или всички от изброените елементи: 

1. Плетени на една кука от Жената на съдържателя дантелени каренца върху радиоточката, която все още работи. 

2. Част от прозорец, покрита с избелял вестник от 1993 г.

3. Порцеланова солница с отчупено ъгълче

4. Сол, станала на буца от влагата, поради което е нужно няколко пъти солницата да бъде ударена в масата, все едно сте съдия, приключващ дело. Обикновено това е причината за предната точка. 

Ако попаднете в непознато село и трябва да намерите конкретна личност, нямате нужда от телефонен указател, нито от карта с адреси. Отправете се директно към съдържателя на селската кръчма. Ако търсената от вас особа не е при него, то до 10 минути със сигурност ще бъде. Информационната система на съдържателя многократно надминава по бързина, точност и 3G покритие всички познати технологични достижения на прогреса.

Топ 5 реплики на българския съдържател на селска кръчма:

1. Току-що свърши. И това. И това.

2. Нямам да ви върна. 

3. Ти чийно си? 

4. Как, не сте поръчали още 3 големи ракии? Е, нищо, аз вече ви ги донесох, наздраве!

5. Ти него много не го слушай, стар пияница е той, чувай какво ще ти думам аз сега...

Всяка прилика с реални съдържатели и кръчми е напълно случайна и непреднамерена (макар че би трябвало да не е). 

Посвещава се на всички български съдържатели на кръчми, благодарение на които все още е запазен колоритът на селата и все още имаме стимул в събота да потеглим към любимо село дори само за едно хапване в местната кръчма и раздумка с неизменните табладжии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин