Шарени топки се търкалят по улицата в ирландска лотария - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шарени топки се търкалят по улицата в ирландска лотария
Автор: Таня Стоилкова

Всяко лято старомодното пристанищно градче Коб в Източен Корк, Ирландия заприличва на стая за игра, пълна с цветни топки. Хиляди ярко оцветени топки скачат надолу по калдъръмените улички в една от най-чудатите лотарии, която тази година ще се проведе на 5-ти август.

Пластмасови червени, зелени, сини, жълти топки се продават в местните магазини дни преди лотарията срещу две евро. Всяка топка има номер и в деня на лотарията всеки пуска своята в голяма затворена кутия, която след това се отваря в началото на най-стръмната улица в града.

Близо 7000 топки се търкалят по тясната уличка, между добре подредени и ярко оцветени къщи. Улицата е известна с псевдонима „Тесте карти“.

Парична награда от лотарията Барак Хил Бол Рол (Barack Hill Ball Roll) печелят собствениците на четирите топки, достигнали първи финалната права. През този ден се организират и множество други събития. Едно от тях е предизвикателство с голяма топка за упражнения, която трябва да се препредава нагоре по хълма между двама съотборници.

Лотарията се провежда за първи път през 2006 г. като благотворително набиране на средства. Тази година част от набраните средства отиват за лечение на епилепсия и изследване на раковите заболявания в местната болница.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
ruslana, 31.07.2013 | 14:42
колко цветен и интересен фестивал с благотворителна цел са измислили!
Абонирайте се за нашия бюлетин