Шингети - древният град в сърцето на Сахара - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шингети - древният град в сърцето на Сахара
Автор: Peika.bg
Шингети - древният град в сърцето на Сахара
Снимка: flickr/Michał Huniewicz

Древният пустинен мавритански град Шингети се намира в западния край на Сахара.

Характерното за него е, че изглежда недокоснат от времето, тъй като е успял да запази своят характерен облик повече от 11 векаИнтересен факт е, че в древното градче се намира една от най-значимите колекции от древни ислямски ръкописи.

Шингети се превръща във важен център през 11-ти век
, тъй като се намира на търговски кръстопът, преминаващ през Сахара. В миналото градчето било като своеобразен оазис за пътуващите търговци, които спирали там за почивка и да обменят стоки. По-късно пък Шингети станал събирателна точка за поклонници, тръгнлаи към Мека. Именно това са основните фактори, малкото пустинно градче да процъфтява през вековете.

Освен търговски, той бил и образователен център – в
продължение на векове множество хора от Западна Африка се стичали към Шингети, за да се обучават в дисциплини като: астрономия, медицина, математика, право и религия.

Интересно е също, че само допреди 50-ина години в градчето имало
30 частни семейни библиотеки, съхраняващи хиляди ръкописи и древни книги. До наши дни обаче оцеляват само пет, тъй като всички са изградени на открито и биват постепенно разрушавани от суровите условия в пустинята. Според учени и историци има над 33 000 древни ръкописа и текстове в библиотеки в Мавритания, като само много малка част от тях са били почистени и архивирани в Националния музей на страната.

Шингети - древният град в сърцето на Сахара
Снимка: flickr/Ammar Hassan


Къщите, в това необичайно градче, са изградени
от червеникави тухли от кал и камък и имат плоски покриви, направени от дървени панели, издялани от палмите в околността. В каменните стени има малки прозорчета, а вратите са изработени от акациеви дървета, които вече не виреят в този район.

Населението на града намалявало с течение на времет. В наши дни то наброява едва няколко хиляди души, затова и много от къщите там всъщност са изоставени. Все пак градчето заслужава вниманието на всеки пътешественик-авантюрист!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 14:22
Трябва да се посети!
Абонирайте се за нашия бюлетин