Ще бъде ли Сахара зелена след 100 години? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ще бъде ли Сахара зелена след 100 години?
Автор: Peika.bg
Ще бъде ли Сахара зелена след 100 години?

Покрайнините и сухите региони на Сахара могат отново да се раззеленят през следващите 100 години и да се превърнат в савана. 

Всичко това в резултат на рязкото повишаване на нивото на дъждовете, предизвикано от глобалното затопляне.

Именно това е заключението на климатолози, според които в близко бъдеще може да се случи наистина радикална промяна в много райони по светаВ повечето места ще се наблюдава суша, която води до намаляване на реколтата, но в сухия Сахел, намиращ се в покрайнините на Сахара, ще се случва точно обратното. Според специалисти там ще се подобри ситуацията с достъпа до вода и регионът ще стане годен за развитие на земеделие и животновъдство.

Пустинята Сахара е най-голямото безводно и почти безжизнено място на Земята след Антарктида и Арктика. Тя обаче не винаги е била покрита с пясъци – само преди около 30-35 000 години пустинята е представлявала гигантска зелена равнина, покрита с тревисти растения и храсти.

„Зелената Сахара", както я наричат днес антрополозите, е изиграла ключова роля относно това нашите предци да напуснат Африка и да се разселят по света. За последните няколко милиона години пустинята на няколко пъти е позеленявала и се е превръщала в пясъчна пустош, заради климатичните колебания на Земята.

Днес климатът се променя също толкова бързо, както и във времената, когато Сахара се е превръщала в савана или пустиня. Това ни дава основание да смятаме, че след около 100 години тя ще изглежда по доста по-различен начин от това, което наблюдаваме и познаваме в наши дни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин