Шри Ланка: 6 невероятни маршрута - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шри Ланка: 6 невероятни маршрута
Автор: Peika.bg
Шри Ланка: 6 невероятни маршрута
Снимка: pixabay

Срещи с дивата природа, исторически пътувания с железопътен транспорт, древна култура, има толкова много причини да проучите този невероятен остров. Намерете своето перфектно приключение.

Докато огромното разнообразие от планини, крепостни стени от корали и девствени плажове обагрят Шри Ланка, очарователните хора и вечно присъстващите диви животни също допринасят за атмосферата - като слонове в Каудула.

1. Културното пътуване 

Шри Ланка: 6 невероятни маршрута
Снимка: pixabay

Канди е последното кралство, което попада в британските ръце през 1815 г. Гъмжащо от хора през деня, но призрачно тихо вечерта, той е популярно място и е посещавано заради храма с позлатен покрив (Златния храм) и Ботаническата градина, обграждаща кампуса на университета Перадена. Други забележителности също са заслужили да бъдат посетени. Вероятно най-легендарната атракция на Гампола, Ембекке, Ланкатилака и Галадения са на малко разстояние един от друг и понякога са наричани „примката на три храма“. Храмовете служат като живо свидетелство за будисткото наследство, историята и изключителното майсторство на Шри Ланка. Всеки храм съхранява значително количество историческа информация от ерата на древното царство, издълбана най-вече в камък. 

В равнините на сухата зона на около три часа северно от Канди лежат доказателства за произхода на цивилизацията на Шри Ланка - огромни древни градове с изкуствени танкове. Древните руини на Анурадхапура и Полоннарува са обширни и най-добре могат да бъдат проучени с колело (наемете едно от входовете). Посетете бившата крепост Rocktop Sigiriya веднага след като се отвори, за да избегнете жегите и опашките или Pidurangala rock, обратно, за гледка към гигантските лъвски лапи на Сигирия. 

Посетете археологическите обекти Yapahuwa и Dambadeniya (и двете бивши кралски столици), скалния храм в Mulegama и след това скалните надписи на Tonigala с дължина 30 м (най-дългият по рода си в Азия).

2. Железопътния маршрут на Mail Line

Шри Ланка: 6 невероятни маршрута
Снимка: pixabay

Железопътната линия е построена в края на 19 век, за да транспортира кафе, а по-късно и чай, между хълмовете и Коломбо в колониалната епоха. Отнело 50 години, за да бъде завършена и пистата пресича водопади, изкачва се по стръмни ескарпанти и тунели през 46 хълма. Разгледайте всичко това на бавно пътуване, като слизате и се качвате, за да разгледате основните забележителности. Вагоните от втора класа възнаграждават с по-добри гледки, тъй като можете да отворите прозорците.

Започнете в Коломбо, многоетническата столица на Шри Ланка и тръгнете на разходка из града. Вземете си гид, за да ви превежда през ключови райони, като квартал Петта пазар и крепостта Коломбо.

След това се качете на влак от ЖП гара Форт до културната Канди през Кадуганава (дом на националния музей на влаковете на острова), където пистата се наклонява близо 430 м на малко повече от 20 км.

От Канди продължете до Хатън, пазарен град от колониална епоха, заобиколен от спираща дъха сцена на имения за чай, езера и гори. Вървете по пътеките пеша и обикаляйте фабриките за чай, бръмчащи с тромави, вековни машини. 

При Патипола пистата достига най-високата си надморска височина (1898 м), преди да се спусне на територията на сър Томас Липтън и Хапутале, дълъг хребет, белязан от разходки заради невероятната гледка. Широкоекранните панорами разкриват ниско разположени равнини и мъгливи отблясъци на Индийския океан на 75 км в далечината.

За да стигнете до края на Бадула, преминавате през моста „Девет арки“, където трасето прави 360-градусов завой под и в гарата. Или опитайте в Ела, където планинските походи са нагоре през мъгливи имения за чай и стари борови гори.

3. Северната верига

Шри Ланка: 6 невероятни маршрута
Снимка: wikimedia

Оформен от жизнената си индуистка култура, близостта до индийския Тамил Наду и (разбира се) 26 години гражданска война, северът на Шри Ланка има различно усещане спрямо останалата част на острова. Започнете от Kalpitiya, полуостров, извит около лагуна, популярна сред кайтсърфистите, и останете покрай ескаписти, усетете Alankuda Beach. Националният парк Уилпату е на около 90 минути с кола - заслужава си да го разгледате. Този огромен, по-малко посещаван резерват е светилище за леопарди, лениви мечки, крокодили, костенурки, а също така има изобилие от птици.

Продължете до бившия център за перли, Манар, препичащ се на слънце риболовен град, известен с дървета на баобаби, диви магарета, чайки и рибарки, както и изобилие от джамии, църкви и ковили (храмове) и рухнала колониална крепост. 

Град Джафна е изпъстрен с исторически сгради, стара крепост и алеи на най-ценните картохаломбански манджи в региона, докато полуостровът предлага достатъчно, за да запълни няколко дни; акцентите включват посещение на фара Nallur Kovil и Point Pedro (най-северната точка на Шри Ланка), отскачане до островите с по-слабо обитаване, вземането на фериботи до храма Nagadipa на остров Nainativu и остров Delft и закуска на пържени раци на девствения (и популярен) плаж Casuarina.

Преди да полетите обратно за Коломбо, карайте на юг през Elephant Pass за Нилавели, близо до дълбокото природно пристанище на Trincomalee, за последните няколко дни. Океанът там е топъл и плитък - идеален за гмуркане с шнорхел - докато круизите и екскурзиите за гледане на китове работят през лятото.

4. Веригата "Голяма петица"

Шри Ланка: 6 невероятни маршрута
Снимка: pixabay

Шри Ланка е синоним на пясъчни плажове и древни културни обекти. Островът обаче е изключително биоразнообразен за своите размери и побира огромен масив от диви животни.

Ако се страхувате да видите някои от най-големите сухоземни бозайници в света, Национален парк Udawalawe, южен резерват, съсредоточен около меандриращото езеро, поддържа около 400 азиатски слона. На запад националният парк Yala е дом на най-широкия резен от дивата природа в Шри Ланка и леопардите често са забелязани да крачат през храсталака. Ленивите мечки са по-рядко срещано зрелище, въпреки че са склонни да бъдат по-видими през май и юни, когато се хранят, сънливо, върху плодовете на дървото палу.

На южното крайбрежие пристанището на Мириса е популярен пункт за круизи на сини китове между ноември и април, когато океанът е най-спокоен. Сините китове понякога могат да бъдат забелязани в рамките на 30 минути след напускането на брега. 

5. Южният контур

Шри Ланка: 6 невероятни маршрута
Снимка: pixabay

Южното крайбрежие е собствена мини дестинация с достатъчно разнообразие, за да запълни двуседмично пътуване. Тангале има тенденция да бъде по-тих от Гале, а плажовете му по-нататък - Рекава, Маеела и Кахандамодера - до голяма степен са неразвити и оградени от плитки лагуни.

Вътре, Mulkirigala, петстепенен скален храм със седем стенописни пещери, наподобява пещерните храмове на Дамбула в много по-малък мащаб. Yala, гореща точка за птици Бундала и националните паркове Udawalawe също са постижими еднодневни екскурзии.

Разгледайте крепостта от 17-ти век в града, обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Неговата стабилна, добре запазена коралова и варовита стена обгражда стар град, богат на църкви и декоративни имения от холандска и британска епоха, много от които сега са желани галерии, бутикови хотели и джелатарии.

Никога не сте твърде далеч от плаж и мнозина поемат по собствения си маршрут - Weligama за сърф, Mirissa за наблюдение на китове, Dalawella за костенурки и Habaraduwa за дълги вечерни разходки.

6. От брега до брега

Шри Ланка: 6 невероятни маршрута
Снимка: pixabay

Шри Ланка е целогодишна дестинация, но кога и къде посещавате зависи от нейните метеорологични условия, които са продиктувани от противоположни мусони. Ето защо мнозина се отправят на изток през лятото, за най-сухото време и най-спокойните морета. Този маршрут пресича острова по шосе и се връща обратно в Коломбо от летище Батикалоа.

Историческата Канди, на четири часа път с кола от Коломбо, прави логична първа спирка, а градската съкровищница на религиозни обекти включва храмът на зъба. Канди също е портал към хълмовете - пищният им гоблен с имения за чай и гъстата джунгла се разглеждат най-добре с влак. 

Забележителностите на дивата природа са възожни за разглеждан в НП Гал Оя. Резерватът вижда малко посетители и изследва девствената околност на парка - дом на селата на Ведда, обширна джунгла и срамежлива дива природа - усеща се, че се отдръпвате назад във времето.

Тук има само една квартира, но тя предлага истински преживявания, включително гледане на слонове, сафари, велосипедни турове и различни разходки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин