Ще поскъпнат ли почивките в Гърция? - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ще поскъпнат ли почивките в Гърция?
Автор: Peika.bg
Ще поскъпнат ли почивките в Гърция?
Снимка: pexels

Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която е в сила от началото на годината в Гърция, заменя съществуващия от по-рано данък за престой.

Това обясни в интервю за БТА министърът на туризма на Гърция Олга Кефалояни, помолена да коментира публикации в България, че новият данък ще увеличи цените на почивките в Гърция.

Кефалояни информира, че става въпрос за такса, която ще бъде в размер на 1,50 евро на ден за стая в хотелите от по-масовите категории, за стаите под наем и за имотите с краткосрочно наемане.

Размерът ѝ може да достигне и до 10 евро, но това се отнася до луксозните места за настаняване, а именно петзвездни хотели и самостоятелни къщи. Таксата е над двойно по-ниска през зимните месеци.

Гръцката министърка каза, че целта на мярката е туристите да участват в защитата на туристическите дестинации от климатичната криза и в общото им развитие.

Тя изтъкна мерките, които е предприело гръцкото правителство за подкрепа на населението и икономиката и в частност на туристическия сектор след опустошителните пожари и наводнения в някои райони на Гърция през миналата година. Кефалояни заяви, че гръцкият туризъм е показал устойчивост и въпреки трудностите през 2023 г. е регистрирал рекордни резултати по отношение както на броя на туристите, така и на приходите. Гръцкият министър на туризма увери, че основната част от последствията от бедствията върху туризма е преодоляна и дестинациите в цялата страна са готови да посрещнат посетителите си и през тази година.

Кефалояни се спря и на перспективите за развитие на сътрудничеството между туристическите сектори в Гърция и България, особено в контекста на подписаната през ноември между нея и министъра на туризма на България Зарица Динкова Програма за съвместни действия в областта на туризма за 2024 – 2026 г.

Гръцката министърка изтъкна перспективите за взаимодействие в привличането на туристи от далечни дестинации. Сред планираните действия в рамките на програмата тя посочи обмяната на ноу хау и добри практики в сферите на дигитализацията, иновациите и устойчивото развитие. Програмата предвижда още участие в туристически изложения в двете страни, взаимодействие в създаването на общи туристически пакети, насочени предимно към страни извън ЕС, сътрудничество в инвестициите и квалификацията на кадри, общи действия в рамките на международни организации.

Министър Кефалояни подчерта и предимствата за туристическия сектор, които би имало бъдещото присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство не само с въздушните и морските граници, както е решено в момента, но и със сухопътните. Тя каза, че това не само би увеличило туристическия поток към Гърция от тези две страни, но би засилило интереса към целия регион от страна на посетители извън ЕС. Те биха се облагодетелствали от единната визова политика, при която с една шенгенска виза биха могли да посетят много страни от единното пространство, а и от опростените процедури при самото пресичане на границите. Това ще насърчи общите маркетингови кампании на гръцкия, българския и румънския туризъм, ще увеличи интереса към пътувания, които включват и трите страни и ще способства за по-дългия престой на туристите и повторните посещения, каза министърът на туризма на Гърция Олга Кефалояни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин