Символите на европейските столици - част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Символите на европейските столици - част 1
Автор: Елена Исаева

Всеки по – голям град си има своите емблематични забележителности, с които го помнят и разпознават туристите. Европейките столици имат разбира се по няколко дори. В тази статия ще ви разкажа за някои от тях.

Ще започна със световноизвестния град на светлините, любовта и фенерите Париж. Може би най – емблематичната сграда в Париж е Айфеловата кула. Дори и да не сте ходили във френската столица, като се каже Париж, повечето хора си казват „ а, да, градът на Айфеловата кула“.

Символите на европейските столици - част 1
Снимка: Елена Исаева

Айфеловата кула или Желязната дама, както я наричат е строена през периода 1887 г. – 1889 г. от френския инженер Густав Айфел, чието име носи, с идеята да бъде символична входна арка за Световното изложение, проведено в Париж през 1889 г., а по – късно да бъде демонтирана. Първоначално гражданите на града, както и видни интелектуалци и хора на изкуството никак не са я харесвали и са искали тя да  бъде премахната. Дори са считали, че това огромно желязно „ нещо“ само загрозява красивата им столица. С времето обяче така наречената Желязна дама става най – представителната постройка не само за града, но и за цяла Франция. Днес това е най – посещаваната историческа забележителност не само във Франция, но и в цял свят. Само до 2010 г. посетилите това инженерно творение са били повече от 250 000 000 млн. души. Освен всичко това, осъщественият проект на Густав Айфел носи огромни приходи не само за френската икономика, но и за редица други държави, защото по света има повече от 30 реплики на Айфеловата кула, които също будят интереса и любопитството на жадния за атракции турист.

Символите на европейските столици - част 1
Снимка: Елена Исаева

Един от най – известните часовници в цял свят – Биг Бен е и най – известната и най – емблематична сграда за Лондон и за цяла Великобритания. Кулата - часовник е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец. Има няколко теории за произхода на името на прочутия часовник. По времето на кралица Виктория, кулата е наричана Кулата на Св. Стефан. По – късно е преименувана на Биг Бен. Спорно е дали носи името на инженера Бенджамин Хол или на известния боксьор Бен Каунт, прочул се през XIX век. Интересен факт е, че всеки турист може да види това красиво архитектурно творение, но единствено жителите на Великобритания могат да направят обиколки отвътре.

Символите на европейските столици - част 1
Снимка: Елена Исаева

Символът на прекрасна Прага е Карловият мост, който е построен над река Вълтава и свързва старинните основни квартали на чешката столица Мала страна и Сатре место. Самото съоръжение има дълга история на строене. Строителството му започва по заповед на Карел IV, чието име и носи,през далечната 1357 г. на мястото на отнесения от придошлите води на реката, Юдитин мост и завършва през 1402 г. Може да се каже, че мостът е една галерия на открито. Разхождайки се по него, можете да видите около 30 скулптури и статуи на светци, сред които и тази на Св. Кирил и Методи, повечето сътворени  през XVIII век в стил барок, както и интересните готически кули, намращи се от двете му страни. Можете да се изкчаите на тях, за да видите уникалните гледки, откриващи се към града и реката.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин