Синята дупка на Дийн - едно тихо подводно царство - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Синята дупка на Дийн - едно тихо подводно царство
Автор: Peika.bg
Синята дупка на Дийн - едно тихо подводно царство
Снимка: atlasobscura.com

Синята дупка на Дийн е едно от най-красивите места на Земята според всички, които са имали късмета да я зърнат от въздуха.

Закътана в залив край Бахамските острови, тя е едно обаятелно тюркоазно природно творение. Заобиколено е от буйна растителност и бели пясъци по брега.

Погледната отвисоко Синята дупка на Дийн наподобява око - има почти кръгла форма, като диаметърът ѝ е между 25 и 35 м. Входът ѝ започва на около 6 м под повърхността на водата, като стените се спускат вертикално надолу. Ако се спуснете на повече от 20 м, дупката се разширява в пещера с диаметър 100 метра. Тя прилича на същински портал към магически воден свят.

Дупката на Дийн се смята за най-дълбоката в света, както и за втората по големина подводна пещера. Според гмуркачи, които са я изследвали, от трите си страни тя е оградена от естествен скалист амфитеатър. Четвъртата ѝ страна граничи с тюркоазена лагуна със ситен бял пясък. Интересното е, че вътре в дупката никога няма вълни или прилив, така че видимостта достига до между 15 и 30 м дълбочина.

За пръв път дъното на Синята дупка на Дийн е достигнато през 1992 г. от Джим Кинг. През април 2010 г. пък Уилям Трюбридж подобрява рекорда за гмуркане без плавници, като достига до дълбочина от 92 м. Малко по-късно през същата година той се гмурка до 101 м, като си поема веднъж дъх и използва само ръцете и краката си за оттласкване. Много гмуркачи използват тежести, за да ускорят спускането си в дупката или пък надуваеми балони, за да ги изтеглят по-бързо от дъното до повърхността.

Синята дупка на Дийн определен може да ви подари стабилна доза адреналин!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин