Синята пещера на Капри крие своите тайни красоти - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Синята пещера на Капри крие своите тайни красоти
Автор: Peika.bg
Синята пещера на Капри крие своите тайни красоти
Снимка: wikimedia

Синята пещера на остров Капри или т.нар. Grotta Azzurra е морска пещера, в която поради необичайното пречупване на слънчевата светлина, навлизаща в нея, водата изглежда невероятно синя.

За да го видите, ще трябва да отплавате от крайбрежието на Капри с лодка, след което да се прехвърлите на малка гребна лодка. Това е единственият начин да влезете вътре, тъй като входната арка е доста ниска, всъщност толкова ниска, че ще трябва да легнете, за да предотвратите удар по главата.

Синята пещера е една от няколкото морски пещери по света, обляни в блестяща синя или изумрудена светлина. Качеството и естеството на цвета във всяка от тях се определя от уникална комбинация от дълбочина, ширина, чистота на водата и източник на светлина.

Синята пещера на Капри крие своите тайни красоти
Снимка: wikimedia

Да влезеш в Grotta Azzurra може да е точно това, което е, когато отидеш в рая. Бъдете подготвени, защото в една секунда сте в пълен мрак, а в следващата сте в свят на небесна синева. Пещерата е дълга около двеста фута, така че докато посещенията в този ефирен свят са визуално сензационни, те са относително кратки.

Пещерата е дълга 60 метра и широка 25 метра. Входът е два метра широк и приблизително един метър висок при отлив, което прави безопасен достъп възможен само когато приливите са ниски и морето е спокойно. За да влязат в пещерата, посетителите трябва да легнат на дъното на малка четириместна гребна лодка. След това гребецът използва метална верига, прикрепена към стените на пещерата, за да насочи лодката вътре в пещерата.

Синята пещера на Капри крие своите тайни красоти
Снимка: wikimedia

Не се случва често да стъпите, поне метафорично, там, където са били двама от най-известните автори в света. Ако се интересувате от история или литература, тогава влизането в Grotta Azzurra ще има допълнително значение, защото ще отидете някъде, където е бил Марк Твен през деветнадесети век. Опитът ще ви остави без думи.

Легендата за синята пещера

Пещерата, както във всяка средновековна история, се смята за убежище на дяволи и чудовища. Двама свещеници, решени да ги прогонят, влязали в пещерата плувайки, след няколко минути, прекарани вътре, избягали в паника, сякаш са видели лицето на дявола. Наречена прокълнатата пещера, тя пази множество легенди.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин