Запознайте се с боговете в Гърция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Запознайте се с боговете в Гърция
Автор: Peika.bg
Запознайте се с боговете в Гърция

Независимо дали чрез уроците по история в училище, книги като поредицата за Пърси Джаксън или филми като Сблъсъкът на титаните; повечето от нас са се сблъсквали с гръцките митове в някакъв момент от живота си. Тези древни истории са вдъхновявали и влияли на литературата от векове и продължават да го правят и днес. Боговете и героите, които съставляват актьорския списък на тази необикновена митология, са винаги популярни и очароват учени, писатели и туристи.

Гръцки митове и фолклор

Едно от най-вълнуващите неща за гръцките митове е, че те не са ограничени до книги, все още можем да навлезем и да имаме опит от първа ръка на много от местата, споменати в текстовете. От посещението на дома на боговете на планината Олимп до срещата лице в лице с входа към подземното царство на Хадес, има множество възможности да откриете местата на гръцките митове.

Ето нашите препоръки за най-добрите митологични места в Гърция.

Планината Олимп

Запознайте се с боговете в Гърция

На петдесет мили югозападно от Солун ще откриете Олимп, най-високата планина в Гърция. В древногръцката митология тази планина е дом на дванадесетте богове на Олимпия, включително Зевс, Аполон и Атина. Гръцките митове ни казват, че олимпийците са спечелили десетилетна война с по-ранно поколение богове, титаните, за да станат върховният гръцки пантеон.

Посетителите днес не само ще вървят по стъпките на древните богове, но и ще се възхищават на необикновения дървесен и растителен живот, поддържан от планината. Най-високият връх на Олимп се нарича Митикас и отнема няколко дни, за да се изкачите до него, но има много какво да се види и изживее в по-ниските части на планината за тези с по-малко време или необходими нива на опит.

Планината Олимп може да бъде предизвикателна и е важно да знаете границите си, препоръчваме да резервирате поход с опитен водач. Обиколките варират от 1 ден нагоре и обикновено започват от Литохоро, приблизително на един час път с кола от Солун.

Oracle of the Dead/Врата към Хадес

Хадес може да бъде объркващо име, защото се отнася както за гръцкия бог на подземния свят (брат на Зевс и Посейдон), така и за царството, което управлява. Некромантейонът (Оракулът на мъртвите) на Ахерон е посветен на бог Хадес и съпругата му Персефона. Също така се твърди, че е врата към царството на Хадес. Всъщност много поклонници предполагат, че именно тук мъртвите ще започнат да се спускат в подземния свят през река Ахерон.

Останките от храма са отворени всеки ден през летните месеци и входът е около 8 евро. Мястото разполага с паркинг и може да се стигне на 40 минути с кола от Превеза, на 4 часа и половина от Атина и на 3 часа и 40 минути от Солун. Ако планирате по-дълго пътуване, не забравяйте да се обадите или да изпратите имейл предварително, за да потвърдите работното време, което подлежи на промяна:

Телефон: +30 26840 41206

Имейл: efapre@culture.gr

Запознайте се с боговете в Гърция

Кои са задължителните митологични места в Гърция?

Както континенталната част, така и островите на Гърция са буквално осеяни с невероятни митологични и археологически обекти. Бихте могли да прекарате цял живот, изследвайки ги всички, но ако търсите някои ключови места за вашата почивка, препоръчваме Делфи и планината Олимп. И двете са на достъпни разстояния от Атина и Солун.

Кои са основните гръцки богове?

Когато една цивилизация е стара колкото Гърция, тя обикновено има списък с божества, по-дълъг от двупосочно пътуване до Луната, но ето кратко ръководство, което да ви помогне с някои от основните фигури на гръцката митология.

Зевс, Посейдон, Хадес, Хера, Хестия и Деметра са родени от титаните Кронос и Рея. Зевс става баща на следващото поколение богове, известни като олимпийците, включително Атина (богиня на мъдростта и войната), Аполон (бог на музиката, поезията и оракулите) и Дионис (бог на виното и плодородието).

Къде е бил затворен Минотавърът?

Минотавърът, свирепа мутация на човек-бик, е една от най-известните фигури в цялата гръцка митология. Той бил затворен от цар Минос в специално построен лабиринт в Кносос. Все още е възможно да посетите Кносос днес, на остров Крит, където могат да бъдат изследвани много археологически останки. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин