Сийплейн Хърбър – естонски музей на корабоплаването - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сийплейн Хърбър – естонски музей на корабоплаването
Автор: Peika.bg

Ако обичате да плавате, ако обичате морето или направо и двете, тогава вашето място е естонският музей Сийплейн Хърбър (The Seaplane Harbour).

Сийплейн Хърбър в Талин е част от Естонския музей на корабоплаването и има за цел да събере, да запази и да представи естонската и международна морска и плавателна история. В момента мястото е един от най-големите тематични музеи, където можете да видите редки артефакти, както и мини, оръдия и много други интересни предмети.


В Сийплейн Хърбър можете да видите Лембит - единствената останала от своята серия подводници за поставяне на мини от 30-те години. Там е и репликата на британския хидроплан Short 184, който е извършил първото успешно изстрелване на торпедо в историята, а любопитното е, че туристите могат да управляват истински подводничарски и летателен симулатор.

В естонския музей може да се види също и най-големият парен ледоразбивач Suur Tõll, запазен и през двете световни войни, като неговите три двигателя и интериор са оригиналните. В Сийплейн Хърбър се съхраняват и най-старите останки от средновековен кораб, открити в естонски води. Корабът „Маасилин” е бил построен около 1550 г., а останките от него са намерени от морски археолози през 1985 г.

Хангарът към музея пък е бил част от военните сгради, построени в пристанището през 1916-1917 г., а днес в тях се провеждат и организирани събития. Музеят и хангарът са печелили многобройни награди като Europa Nostra Grand Prix 2013 и Special Commendation from the European Museum of the Year 2014 и други.

Освен тези артефакти от постоянната изложба, между 12 февруари и 26 юли 2015 г. в Сийплейн Хърбър ще има голяма интерактивна изложба „Плавай или потъни“ (Sail or Sink), посветена на силата на природата, корабите и морската история. На изложбата всеки може да види, прочете и експериментира как си взаимодействат природните закони и морето, и как природата е повлияла на мореплавателната история.

Тук можете да научите работното време и цените на билетите на музея.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин