Ски в Пояна Брашов - румънската студена планина - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ски в Пояна Брашов - румънската студена планина
Автор: Генчо Полихронов

Не че тук е най-студената планина на Румъния. По-скоро Студена планина в Северна Каролина. Ако връзката ви убягва - в румънския курорт Пояна Брашов е заснет филмът „Студена планина“ (2003). За кратко снежните карпатски склонове се преструват на севернокаролински и приютяват Никол Кидман, Джуд Лоу, Рене Зелуегер... Най-популярният сред чужденците румънски ски курорт има не просто писти, но и интересна филмова история, люта ракия и вампирска връзка.

И вампирите карат ски

Това, че Граф Дракула не е бил вампир, е повече от ясно, напук на всички румънски продавачи на вампирски сувенири. Но туристическата индустрия не може да бъде озаптена дори от най-категоричното оборване на създадените от самата нея митове и замъкът Бран се рекламира като Замъка на кръвожадния Дракула. Идеален за еднодневна разходка - намира се само на 25 км от Брашов. И като споменахме Брашов, старият му център също заслужава да му отделите няколко часа и да изпиете един горещ шоколад сред цветните къщи. А от централната улица можете да видите на хълма над града надпис в холивудски стил – BRASOV. През нощта даже свети.

Ски курортът, който беше замислен за друго

Всъщност за пръв път се появява изобщо нещо в района на Пояна Брашов през 1904 г. Преди това мястото е просто поляна (на румънски „пояна“ означава „поляна“). Румънските власти първо решават да направят туристически квартал на Брашов, а впоследствие започват изграждането на ски писти и провеждането на ски състезания.

Днес освен куп хотели и ресторанти, Пояна Брашов си има и собствен дървен параклис с типичния за румънските църкви висок, островърх покрив.

Ниски температури – високи градуси

Докато сте в Пояна Брашов, не пропускайте уютните ресторантчета и кръчми с битова атмосфера. Край бумтящия огън на огнището опитайте скара и специалитети на фурна. Сгряването след ден по пистите е по нашенски – с греяна ракия, която тук се нарича цуйка. В някои от заведенията свирят и цигански оркестри.

За пистите и друга полезна информация

Ако карате ски от години, пистите в Пояна Брашов ще ви се видят твърде елементарни. За начинаещи и средно напреднали обаче условията са идеални. Има 9 писти и 11 лифта, както и улеи за спускане с шейни. От най-високата точка на планината се разкрива зашеметяваща гледка към трансилванските планини

Полезна информация

Пояна Брашов се намира на 12 км от град Брашов и на около 180 км от Букурещ. До Брашов можете да стигнете с автобус, влак или автомобил, а оттам до Пояна Брашов вземете такси (предварително договорете с шофьора цената, която трябва да е около 20 евро на курс) или автобус 20 от Livada Postei, билети се продават в будки на спирката).

Надморската височина на курорта е около 1000 м. Хотелите са от среден и висок клас, има няколко вили и апратаменти, които можете да наемете. Цените на нощувките са много добри, също както и на храната, ски учителите и лифт картите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин