Слънца от глина на улица „Раковска“ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Слънца от глина на улица „Раковска“
Автор: Мира Янева

Минавали ли сте скоро покрай градинка „Чайка“ на пресечката на улиците „Иван Вазов“ и „Раковска“ в София? А забелязали ли сте, че нещо се е променило? Ако за миг вдигнете поглед от обувките си, ще забележите, че градинката е станала с една идея по-приветлива и там са се появили няколко мозайки, които приличат на шевиците от сукманите и ризите на прабаба ви. И те са точно това – мотиви от шевици, направени от керамична мозайка, носещи името „Слънца от глина“.

Мозайките са в градинка „Чайка“ от юни 2012 г. и са дело на няколко доброволци, а организацията е на фондация „За хората“. Сред доброволците има куклена актриса, архитекти, дизайнери, худоници, студенти – шарена група от 10-15 души, които откриват вдъхновение в народната традиция.

Българските шевиците често разказват цели истории - върху една женска риза могат да се видят раждане на дете, сватба и дори смърт на близък човек. Крият и много символи, които невинаги забелязваме на пръв поглед – букви от глаголицата, човешки фигури, животни. „Например, въшката е много стилизирана, много декоративна и прилича повече на калинка или бръмбар. Хората са смятали, че когато носят избродирана въшка, няма да ги налазват въшки“, разказва Анна Маринова от фондация „За хората“.

Скоро се очаква и продължение на проекта, като този път от фондацията искат да включат повече цветове в мозайките (от Столична община поставят изискване композициите да са само в два цвята, за да са в тон със заобикалящата среда). Мотивите от българските шевици могат да се пренасят и в други градове и места по най-различни начини. „Шевицата не е използвана достатъчно в градския дизайн. Имаме идея в някой град да направим музей на шевицата на открито, като да бъде изложена по една шевица от всеки от 24-те региона в България с обяснение какво изобразява. Човек да може да седне в градинка, да разгледа спокойно, да се запознае с шевицата и да я покаже на децата си“, казва Анна. Засега това е само идея, за която се търсят спонсори.

А междувременно вие се оглеждайте по улиците за шевици и мозайки.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин