Случайно откритият 2500-годишен гръцки град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Случайно откритият 2500-годишен гръцки град
Автор: Peika.bg
Случайно откритият 2500-годишен гръцки град
Снимка: www.thenypost.com

Само на около 300 км от гръцката столица Атина, на върха на хълм в Тесаиля, по случайност са били намерени останките от изгубен град.

Според откритите от археолози керамика и монети, основната част на селището датира отпреди 2500 години и се намира под земята.

Интересна е историята как специалистите попадат на тези очарователни находки. Докато изследват руините около село Влохос, археолози откриват останки от кули, стени и градски порти, принадлежащи към неоткриван досега град. С напредване на изследването, учените стигат до заключението, че седят на мястото на стар метрополис.

Там специалистите откриват градски площад и решетка от улици, които сами по себе си говорят, че това е бил доста голям град – над 40 хектара е площта му във вътрешността. Най-старите находки, намерени там, са от около 500 г. пр. н. е., но древният метрополис изглежда е достигнал разцвета си около 400-300 г. пр. н. е. След това жителите му го изоставят, като най-вероятната причина е римските завоевания в региона.  

Работата по значителната находка продължава с използването на радар, с чиято помощ археолозите ще могат да видят подземните останки и да ги разкопаят без да причинят щети.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин