Случка в Гиза - без Гиза - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Случка в Гиза - без Гиза
Автор: Норбърт Фигероа
Случка в Гиза - без Гиза

Има едно правило, което всеки гид ще ви каже, докато посещавате пирамидите в Гиза: „Каквото и да става, игнорирайте продавачите. Дори не установявайте контакт с очи“. Така и направих. Тактиката си работеше добре, докато търговецът, когото ще нарека Халид, се приближи към мен, докато снимах пирамидата на Хуфу.

Както всеки друг продавач, Халид искаше да ми продаде стандартните си туристически стоки. И както всеки друг продавач, аз го игнорирах. Той обаче не се отказваше. Преследваше ме около пирамидата и ставаше все по-настоятелен с всяка изминала минута. В този миг се наложи да сложа край на мълчанието си и му казах да се отдръпне. Той не го направи. Дори напротив – приближи се още повече до мен и започна да бута стоките си на гърдите ми и да вика: „Безплатно е, вземи го, безплатно, безплатно!“.

Това ме изнерви, затова му изкрещях да се маха. Пфу, този път проработи. Той се махна веднага. А след 5 минути разбрах защо съм се отървал толкова лесно. Беше откраднал iPod-a ми. Не бях забелязал как докато бута нещата си върху гърдите ми, е пъхнал ръка в джоба на якето ми и е откраднал iPod-a ми.

Върнах се, но от Халид нямаше и следа и заедно с гида си се обадих в полицията. Оказа се, че един от пазачите на пирамидата е видял инцидента перфектно. Страхотно, ще си върна откраднатото!

Но забравях едно – бях в Египет и, за съжаление, повечето хора, които срещате на туристическите места, са изключително корумпирани. Полицията намери Халид и го претърси без мое присъствие. Щом разбрах това, знаех, че никога няма да си получа iPod-a обратно. Или Халид го беше скрил някъде, или беше се договорил с полицията, за да го задържи. Никога няма да разбера.

След като нямаше как да намерим откраднатото на местопрестъплението, ме изпратиха в най-близкото полицейско управление. Имах избор – или да напиша стандартен доклад, или обвинение. Аз исках да направя обвинение (така „искаха“ и полицаите първоначално) и след като попълних всички формуляри на английски (после преведени от тях на арабски), полицаите се събраха и започнаха да си обсъждат нещо на арабски. След 10 минути обсъждане се смени песента – вече искаха да напиша стандартен доклад и да напиша, че „съм изгубил iPod-a си“. Абсурд! Нали онзи пазач беше видял всичко с очите си!

Полицията не искаше да ми помогне повече по никакъв начин и се съгласяваше само на стандартен доклад. Накрая се съгласих, глупаво, да попълня такъв заради застраховката. Но се оказа, че докладът е на арабски и застрахователната компания няма да го приеме.

Остатъкът от посещението ми на Гиза мина изнервено заради случката. Очевидно това не беше типичното посещение на пирамидите в Гиза, но пък ето ви съвет от мен: затворени джобове през цялото време, игнорирайте всички продавачи и ги дръжте на дистанция от себе си, ако се опитат да ви доближат.

Статията е от блога на Норбърт Фигероа GloboTreks.

Прочетете и интервюто на Peika.bg с Норбърт.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин