Среща на два океана в най-южната точка на Африка - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Среща на два океана в най-южната точка на Африка
Автор: Peika.bg
Среща на два океана в най-южната точка на Африка

Затворете очи и си представете следното: поглеждате на север и усещате пулса на горещата и екзотична Африка, обръщате се на юг и пред погледа ви се простира единствено безкрайна океанска шир.

>

>

Някъде там, много далеч, тя стига чак до бреговете на Антарктида. Това вълшебно усещане може да бъде изпитано само на Иглен нос  най-южната точка на африканския континент.

Именно там е мястото, където се срещат два могъщи океана – Атлантическият и Индийският. Това е отбелязано на скромна табела, която съобщава на посетителите, че се намира в най-южната точка на Африка.

Историята за откриването на това място е доста интересна. През 15-и век португалският изследовател Бартоломео Диас открива нос Добра надежда, докато се опитва да намери нов път до Индия. Няколко дни по-късно обаче той установява, че това не е най-южната точка на Африка, както си мислел по-рано. Това се случва, след като изследователят попада на Иглен нос. Диас вижда, че на това място магнитният и географският север съвпадат изцяло. Той остава  впечатлен от това какво показва стрелката на компаса му. В португалския език за назоваването на стрелка се използва думата „игла“. Именно затова той кръщава откритието си "Иглен нос".

Среща на два океана в най-южната точка на Африка


Съществува и друга теория за произхода на името на това необикновено местенце. Тя гласи, че то се дължи на изключително опасните остри скали и рифове около него, както и на огромните водовъртежи и достигащи до 30 м вълни, които са станали причина за не едно и две корабокрушения. За да бъде намален рискът от подобни инциденти, в средата на 19-и век там е построен фар.

Самият Иглен нос не е толкова грандиозен като по-известния си братовчед нос Добра надежда, който и до днес от някои се смята за най-южната точка в Африка. Той се намира на сравнително малка надморска височина е и без живописни отсечени скали. Наизток от него обаче се разкриват красиви скалисти брегове и обаятелни пясъчни ивици. В близост до брега е доста плитко, което прави мястото най-добрия рибарски регион в Южна Африка, като неговото име е Иглена плитчина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин