Среща на два океана в най-южната точка на Африка - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Среща на два океана в най-южната точка на Африка
Автор: Peika.bg
Среща на два океана в най-южната точка на Африка

Затворете очи и си представете следното: поглеждате на север и усещате пулса на горещата и екзотична Африка, обръщате се на юг и пред погледа ви се простира единствено безкрайна океанска шир.

Някъде там, много далеч, тя стига чак до бреговете на Антарктида. Това вълшебно усещане може да бъде изпитано само на Иглен нос  най-южната точка на африканския континент.

Именно там е мястото, където се срещат два могъщи океана – Атлантическият и Индийският. Това е отбелязано на скромна табела, която съобщава на посетителите, че се намира в най-южната точка на Африка.

Историята за откриването на това място е доста интересна. През 15-и век португалският изследовател Бартоломео Диас открива нос Добра надежда, докато се опитва да намери нов път до Индия. Няколко дни по-късно обаче той установява, че това не е най-южната точка на Африка, както си мислел по-рано. Това се случва, след като изследователят попада на Иглен нос. Диас вижда, че на това място магнитният и географският север съвпадат изцяло. Той остава  впечатлен от това какво показва стрелката на компаса му. В португалския език за назоваването на стрелка се използва думата „игла“. Именно затова той кръщава откритието си "Иглен нос".

Среща на два океана в най-южната точка на Африка


Съществува и друга теория за произхода на името на това необикновено местенце. Тя гласи, че то се дължи на изключително опасните остри скали и рифове около него, както и на огромните водовъртежи и достигащи до 30 м вълни, които са станали причина за не едно и две корабокрушения. За да бъде намален рискът от подобни инциденти, в средата на 19-и век там е построен фар.

Самият Иглен нос не е толкова грандиозен като по-известния си братовчед нос Добра надежда, който и до днес от някои се смята за най-южната точка в Африка. Той се намира на сравнително малка надморска височина е и без живописни отсечени скали. Наизток от него обаче се разкриват красиви скалисти брегове и обаятелни пясъчни ивици. В близост до брега е доста плитко, което прави мястото най-добрия рибарски регион в Южна Африка, като неговото име е Иглена плитчина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин