Стъпката на Дявола в мюнхенската катедрала - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стъпката на Дявола в мюнхенската катедрала
Автор: Албена Пехливанова

Фрауенкирхе или катедралата „Св. Богородица” е сградата, която ще видите на повечето пощенски картички от Мюнхен и от векове е символ на града. От 99-метровите й готически кули се разкрива най-красивата гледка към столицата на Бавария и към Баварските Алпи. Това е мястото, където никой няма да бъде над вас. А германците са се погрижили това винаги да бъде така със специален закон, забраняващ в централната градска част да се строят сгради, които да пречат на гледката от върха на Фрауенкирхе. Така катедралата се вижда от всяка част на Мюнхен, а камбаните й приканват всеки да обърне поглед към нея.


Първата копка на църквата е направена от граф Сигизмунд през далечната 1468 г. За тази цел от мястото бил премахнат друг, по-малък храм, който обаче не бил смятан за достатъчно внушителен за новата роля на църквата. Затова новата сграда е направена така, че да побира цели 20 000 души.

Строежът приключва за рекордните за времето си 20 години. По онова време това е бил нечуван подвиг, обяснението на който тъне в легенди. Според една такава легенда причината е една сделка с Дявола...

Когато влезете във Фрауенкирхе, загледайте се в задната й част, където има вдълбана в пода стъпка – казват, че това е стъпката на Дявола, който гневно тропнал с крак, когато видял красивия храм и разбрал, че е бил измамен от един простосмъртен.

Ето как се случило всичко. Майсторът-строител Йорг фон Халсбах смятал издигането на църква с подобни размери за невъзможно. За да получи свръхестествена помощ за построяването й, той сключил договор с Дявола. Майсторът трябвало да обещае, че когато църквата е завършена, Дяволът „няма да види и един прозорец“, за да подхожда повече на ада. Йорг обаче надхитрил Дявола. Той конструирал сградата така, че двата реда колони напълно скривали прозорците от поглед, когато се застане в центъра на храма. И щом Дяволът дошъл, изглеждало сякаш всичко е според уговореното в сделката – нито един прозорец не се виждал. Когато обаче пратеникът на ада разбрал, че е надхитрен, така се ядосал, че разярено тропнал с крак и в пода останал отпечатък от крака му. Тази „дяволска стъпка“ може да се види и днес.

А според легендата, когато Йорг фон Халсбах намерил вечен покой, Господ му благодарил за красивата църква.

Според друга легенда Дяволът дошъл като неканен гост на известната сватба в църквата през 1568 г. (на Вилхелм V и Рената фон Лотринген) и тогава оставил следата.

Църквата Фрауенкирхе търпи сериозни поражения при въздушните атаки над Мюнхен по време на Втората световна война. Въпреки това повечето произведения на изкуството вътре са оригинални, защото предвидливите жители на града ги скрили на сигурно място няколко дни преди началото на бомбардировките.

В катедралата се намира и саркофагът от черен мрамор, в който е погребан император Лудвиг IV. До ковчега му има четири коленичили фигури на рицари. Храмът често се превръща и в концертна зала, където се изпълняват произведения за орган и хорова музика.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин