Стига оправдания! Веднага си вземи почивен ден. - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стига оправдания! Веднага си вземи почивен ден.
Автор: Мария Ангелова
Стига оправдания! Веднага си вземи почивен ден.

Толкова си стресиран, че дори хормоните на стреса ти са стресирани.

Постоянно четеш как да увеличиш продуктивността си на работа, да бъдеш по-бърз, по-креативен, по-мотивиран... Истината е, че понякога имаш нужда от един почивен ден, за да можеш да бъде всичко изброено.

Как да разбереш дали имаш нужда от почивен ден

Ако чувстваш, че имаш нужда от отпуска, значи категорично имаш нужда от отпуска. Всъщност един от най-категоричните знаци, че ти е време да скъсаш синджира за малко, е невъзможността да планираш еднодневно бягство с цел изключване на мозъка. Звучи ли ти познато някое от следните извинения:

Толкова съм натоварен, че даже не мога да планирам почивен ден.

Ще избутам още малко и после ще си пусна отпуска.

Добре съм си.

Какво да правя в този почивен ден?

Някой те пита „Как си“, а ти отговаряш „Зает съм!“ (не можеш да се справиш дори с базисни любезности)

Не можеш да отговориш на въпроса „С какво се забавляваш в свободното си време?“

Пък и смили се над колегите си. Киселата ти физиономия ден след ден на работа не върви добре със сутрешното кафе.

Защо един ден

Свикнали сме да мислим, че на работа не ходиш само ако си болен или по време на лятната/зимната отпуска. А понякога човек има нужда точно от един ден без задължения. Този тънък момент, когато си толкова преуморен и претоварен, че имаш чувството, че мозъкът ти търчи в кръг из главата ти в паника и крещи „Какво да правя, какво да правя, какво да правя!“.

Това е като във връзките – понякога трябва да оставиш партньора си да си почине от теб и ти от него. Паузата те презарежда и ти дава нова гледна точка към проблеми, над които си блъскаш главата от дълго време.

Научно доказателство

Достоверността на съвременните проучвания за какво ли не все повече се доближава до тази на дневния ти хороскоп и все пак. Едно такова проучване доказва, че служителите, които ползват повече почивни дни, показват по-високи резултати. За всеки 10 ползвани почивни дни резултатите са с 8% по-високи. Дори и да няма кой да те измерва в проценти, покажи това проучване на шефа си и си вземи почивен ден без капка чувство за вина.

Какво да кажеш на шефа си

Макар че бихме те посъветвали да кажеш истината (стрес, преумора, нужда от пауза), истината е, че дори във Великобритания повече от 70% от шефовете не смятат, че „нужда от почивка“ е валидна причина... за почивка. Ако твоят шеф не е по лиготиите, най-добре си вземи почивен ден „по лични причини“. Измислените болести са лоша опция, понеже те вкарват в мрежа от лъжи, докато за личните причини спокойно можеш да не се обясняваш.

Какво да правиш в този ден

Психолозите препоръчват комбинация от дейности, които намаляват тревожността и стреса. Ако прекараш деня вкъщи като палачинка на дивана пред телевизора, това едва ли ще те презареди с нещо друго освен с още кисело настроение, особено към края на деня, когато осъзнаеш, че утре пак си на работа. Послушай тялото си, за всеки е различно. Ако е изморено, давай го леко. Ако има нужда от раздвижване, знаеш къде са паркът и планината. Излез с приятел, смей се, разходи се на въздух, слушай силно музика, пей, танцувай, плувай, отиди на сауна...

***

 

П.С. Ако вече трета година всеки ден имаш чувството, че ти трябва почивен ден, сори, време е да си смениш работата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин