Стивън Кинг – „За писането. Мемоари на занаята“ - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стивън Кинг – „За писането. Мемоари на занаята“
Автор: Елена Исаева
Стивън Кинг – „За писането. Мемоари на занаята“

Стивън Кинг е едно от най-разпознаваемите имена в света на литературата. Неговият безспорен гений твори в жанровете ужас, трилър, научна фантастика, мистерия и фентъзи. Историите, които Кинг разказва са интересни, завладяващи и умеят да държат читателя в напрежение до последната страница. Той черпи вдъхновение от заобикалящия го свят, но с невероятна развитата си фантазия и майсторство на перото, прави от всяка своя история невиждано зрелище. Именно тази негова способност го държи начело на много класации през годините. Той удивялва своите читатели освен, с богато въображение и с много прецизност във всяка една дума, която пише.

Творчеството му е колкото уникално толкова и на моменти стряскащо, защото всеки се пита как е възможно да сътвориш толкова много и все различни истории, които са свързани предимно с ъжасяващи случки и събития. Едва ли има четящи хора, които да не са чували за него и да не са чели поне една негова книга. Доста от историите на Стивън Кинг са пренесени и на големия екран, като много често в ролите на главните актьори са известни филмови артисти. Това вдъхва допълнителен живот и твърдост на неговото творчество.

Стивън Кинг – „За писането. Мемоари на занаята“
Снимка: wikipedia

Книгата на Стивън Кинг „За писането. Мемоари на занаята“ е малко по-различна от останалите му. Една от основните причини за това е, че в нея той дава практически съвети, които са насочени към онези, които искат да пишат. Тя е като ръковдоство или наръчник по писане, като в нея освен съвети, авторът дава и конкретни примери от своя живот.

Този, ако може да се нарече учбник или по-скоро ръковдоство на Стивън Кинг е насочено към бъдещи писатели, тези които тепърва прохождат в литературния свят, към тези, които имат страхотна идея, но не знаят как да я структурират и от къде точно да започнат, към тези, които се страхуват да изразят своите мисли и чувства на хартия.

Книгата е изключително полезна за младите и неопитни писатели, защото самият Кинг споделя в началото ѝ доста истории от неговия живот, които са пряко свързани с писането. Как е започнал да пише, къде и кога е писал, както и начинът по-който са се възприемали неговите творби. Това е чудесно начало за подобен тип книга, защото показва на читателите, които искат да станат и писатели, че дори велик автор и творец като Стивън Кинг е започнал от самата нула и чрез упорство и много труд е постигнал огромни успехи в литературните среди.

В своята книга-наръчник, Стивън Кинг дава множество полезни съвети, които са свързани най-вече с дисциплината и постоянния труд в написването на една творба. Той съветва младите автори да пишат всеки ден, без предварителен план за самия сюжет, защото така могат да измислят нещо съвсем неочаквано и уникално, което да грабне техните читатели и да изстреля книгата на върха на класациите.

Стивън Кинг набляга на това, че освен вроден талант, писането е и изключително много труд, дисциплина и пълно себеотдаване. В книгата си той засяга и няколко много важни аспекта от граматична и стилистична гледна точка като ги назовава с конкретните им имена, дава пояснение какво точно значат и представя по няколко примера, за да може читателят да добие по-точно представа за това, което писателят има предвид.

Книгата на Стивън Кинг според мен е насочена първо към бъдещи писатели, защото по един много интересен, увлекателен и поучителен начин са представени важни правила и насоки в писането, както и съвети и истории от неговия личен живот, което вдъхва допълнителна цялост на книгата.

От друга страна тя е подходяща и за по-широка публика, защото дава по-голяма яснота за творчеството на един от най-великите американски писатели – как и къде е писал, какво го е вдъхновявало, какви книги е чел, докато е писал едни от най-великите си произведения и как всъщност от едно мазе и няколко листа хартия се стига до такъв невиждан успех.

Книгата наистина е поучителна, интересна и определено смятам, че заслужава вниманието на всеки любител на литературата и в частност на творчеството на Стивън Кинг. Чрез нея сякаш за малко се докосваме до гения и таланта зад всички онези прекрасни книги, които продължават да се купуват и да заемат челни места в литературните класации.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин