Столицата, в която хората се придвижват с лифт - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Столицата, в която хората се придвижват с лифт
Автор: Peika.bg
Столицата, в която хората се придвижват с лифт
Снимка: wikipedia.org

Боливийската столица Ла Пас, намираща се на 3700 м над морското равнище, представлява едно живописно и оживено местенце.

 

Интересен факт е, че пълното име на града, което било избрано от конкистадорите, е Нуестра Сеньора де ла Пас. То целяло да отбележи настъпилия мир в страната след гражданската война между конкистадорите (на испански „paz означава мир). Той бил обявен за столица на Боливия през 1898 г.

Характерна за него е необичайната му транспортна система, която представлява кабинков лифт и функционира от 2014 г. насам. Тя се движи над улиците и сградите на града, за да транспортира хиляди хора до и от техните домове, офиси и всичко останало между тях. Ла Пас е най-високо разположената столица в света и в нея живеят над 1 250 000 души.

Столицата, в която хората се придвижват с лифт

Всеки ден над 230 000 души се придвижват чрез тази кабелна транспортна система, а за 4 години от нея са се възползвали повече от 150 млн. души.

Маршрутът на боливийския кабинков лифт е живописен и непрекъснат, но използването му носи и други ползи. Той е по-природосъобразен от наземния транспорт, използвайки ток, а не горива.

Столицата, в която хората се придвижват с лифт

Това обаче не е единственият кабинков лифт в Латинска Америка. Колумбийският град Меделин също използва такъв за превозване на жителите си от 2004 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин