Стоук он Трент през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стоук он Трент през погледа на един местен
Автор: Peika.bg

Стоук он Трент, Великобритания, като население не е малък, около 240 000 жители, но не прилича на град, а по-скоро на съвкупност от махали. Градът се води сити, защото въпреки малките си размери, има катедрала. Ситито е съставено от шест градчета. Има много студенти, както британци, така и чужденци. Градът е на едно от предните места по безработица във Великобритания, както и по раждаемост на ранна възраст.

Елена Георгиева година и половина учи магистратура Електронни медии в университета Стафордшир в Стоук он Трент

Първото място, на което ще ви заведа в Стоук он Трент, е... Ханли. Стоук он Трент е малък град, който се състои от 6 още по-малки градчета - Ханли, Тънстъл, Лонгтън, Бързлем, Фентън и Стоук. Ще ви заведа в Ханли, защото това е сърцето на Стоук он Трент. Официалната "столица" е Стоук, но тя няма с какво да ви впечатли. Ханли е оживено градче със страхотен 5-етажен шопинг център и разкошни кафенета и ресторанти разположени на всяка улица.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам в... парка. Всяко от градчетата има парк. Този в Бързлем е най-големият, а и крие доста викторианса история.

Ако дойдете в Стоук он Трент, задължително се снимайте с... може би единственото по-шарено събитие тук е през лятото, когато се организира фестивалът на каналите. Тогава десетки лодки, украсени и баядисани в различни цветове, някои доста старинни, пристигат в местността Етрурия, където панаирът продължава два-три дни. Да, Стоук е един от градовете с няколко канала. Реката Трент също минава през града.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... фиш енд чипс (пържени картофки). Не може да се каже, че Стоук има по-специжична кухня. Фиш енд чипс се води традиционна храна за Великобритания, като англичаните предпочитат пържените картофки подправени с оцет. Другото традиционно английско ястие е всеизвестната тежка английска закуска с яйца на очи, бекон, наденички, боб и, естествено, чай с мляко. Британците също така обичат да похапват сандвич в комбинация с чипс (това си е чипс).

За да избягам от ежедневието, отивам в... Трентам Гардънс или с други думи - Късче от Рая разположено на няколко километра извън Стоук. Имението Трентам е известно в цяла Англия с невероятната си красота и изумителни градини. Доста често там се провеждат панаири и пазари, на които човек може да закупи всичко - от разкошни плодове и зеленчуци до облекла и аксесоари.

Малко хора знаят, че... Реджиналд Митчел, който е изобретил Спитфайра (военен самолет, използван през Втората световна война), е от Стоук. Също така певецът Роби Уилиямс е роден в Стоук он Трент.

През пролетта трябва да... посетите Трентъм Гардънс и Гората на маймуните в близост до Стоук, или да поседнете на пикник в някой от парковете на града и да наблюдавате патици, лебеди, които плават в езерцата на парковете. Ако сте запалени по риболова, имате още едно занимание.

През лятото трябва да... изчезнете от Стоук по най-бързия начин към някоя топла и слънчева страна.

През есента трябва да... се подготвите за предстоящата зима и малкото сняг, който пада в града. За разлика от по-северни градове като Манчестър, в Стоук има повече сняг.

През зимата трябва да... си направите снежен човек и да се радвате на малкото сняг, заради който англичаните изпадат в паника, като че ли настъпва апокалипсис.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Стоук он Трент е до... Гората на маймуните. Точно така, до Трентъм има гора, в която най-свободно се разхождат маймуни от породата Барбъри Макак. Животните са дружелюбни и си живеят спокоен живот, докато любители и туристи обикалят пътеките през гората и им се радват.

Само в Стоук он Трент може да се случи да... се разбиете от купони, защото няма какво друго да правите, нито къде да отидете, докато сте студенти и живеете в кампуса на университета, където срещате стотици приятели от Франция, Испания, Гърция, Кипър, Косово, Македония, Босна и Херцеговина, Карибите и много други страни.

Мястото, за което не знаете, ако идвате в Стоук он Трент за пръв път: Музеят на керамиката е забележителност в града, който е известен с историята си в областта на керамиката.

Прочетете всички интервюта за градове през погледа на един местен.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин