Сулц: Да посетиш имението на убиеца на Пушкин - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сулц: Да посетиш имението на убиеца на Пушкин
Сулц: Да посетиш имението на убиеца на Пушкин

Седемхилядното градче Сулц във френската област Елзас посреща ежегодно нескончаем поток от туристи, предлагайки на гостите си основно два интересни обекта:

- частното имение на Жорж Дантес - убиецът на великия руски поет Александър Пушкин

- гробът на Екатерина Гончарова, съпругата на Дантес.

Никому неизвестното иначе френско селище, разположено сред красивата природа на Североизточна Франция, не притежава кой знае какъв магнетизъм за туристи. Но почитателите на поезията, загадките, жълтата хроника от началото на 19-ивек иуникалния Пушкин попадат сред материализираната легенда за изкупуването на греха след убийството.

Според градските легенди от 1837 г. французинът Дантес пристига в Русия като компаньон на холандския посланик, нескрито ухажва съпругата на Пушкин - красивата Наталия Гончарова. Едно анонимно писмо до нея разгневява темпераментния творец и съпруг. Пушкин е убеден, че Дантес е прескочил рамката на добрия нрав. Поетът обявява дуел на нахалния френски сноб.

Оттук нататък е известно - французинът прострелва смъртоносно повелителя на словото и Пушкин умира на 38 години. Дантес е осъден на смърт.

За да бъде туширан скандалът пред обществото, по време на обжалване на присъдата Дантес обяснява, че всъщност бил влюбен в по-голямата сестра на Наталия - Екатерина Гончарова и неговите въжделения били отправени към нея, а поетът ги изтълкувал погрешно. За да спаси честта на сестра си и да утихне огромния за времето си скандал, Екатерина Гончарова се жертва. Потвърждава версията и е принудена да се омъжи за Дантес.

Госпожа Гончарова-Дантес следва оправдания си съпруг, изгонен от Русия и върнат обратно в родната Франция. Остава в имението му в Сулц до края на живота си. Твърде кратък живот - отива си от света едва на 34 години, след като е родила три дъщери и един син.

Гидовете в имението „Дантес“, превърнато в музей, ще ви покажата и разкажат за едва шестте години семеен живот на Екатерина, съпругата на убиеца на Пушкин - Жорж Дантес. Експозицията включва предимно фотоси и вещи от живота на Александър Пушкин, съпругата му Наталия и жертвоготовната й сестра Екатерина. Единственото споменаване за Дантес е под формата на портрет-силует. Според жителите на Сулц убиецът на Пушкин не заслужава повече.

Ще научите за трагичното отдаване на Екатерина, за избора й да се изолира от света, за самотното й мъченичество в стаята й, днес отворена за посетители.

Гробът на Екатерина е другото място, където се стичат стотици хора от цял свят. До него винаги има продавачка на рози. А върху паметната й плоча задължително лежат няколко свежи стръка от любимото й цвете. Ако искате да се поклоните на себеотрицателната Екатерина и на вечния й дом, задължително трябва да поставите рози. Да не остава мраморът без рози се грижат всички жители на малкия Сулц.

*

Текстът е изпратен от Антония Драганова за рубриката Стани автор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин